Tarja Turunen & Mike Terrana – Beauty & The Beat
Door op 16 juni 2014

Album_title: Beauty & The Beat
Genre: crossover
Release_date: 06/02/2014
Label: Ear Music
Rating: Tweeënhalve ster (2.5)
Soundsid: 3309314
Beauty & The Beat
2.5
2.5

Het is een behoorlijk verontrustende ervaring als iemand door het Concert voor Viool en Hobo van Johann Sebastian Bach heen gaat zitten drummen. Dat is de Beat in de titel van deze CD, want Beauty is het zeker niet! Op vergelijkbare manier worden titels als De Barbier Van Sevilla, Cancan, Willem Tell Overture en Eine Kleine Nachtmusik door de mangel gehaald. Mike Terrana slaat zijn weg door deze klassieke werken heen en probeert op zijn manier deze muziek toegankelijker te maken. Ik wou dat hij dat niet gedaan had; het enige wat hij hiermee bereikt is het belachelijk maken van degelijke klassiek composities en het resultaat werkt enkel op de lachspieren.

Hier tussendoor zingt Tarja Turunen een aantal prachtige klassieke liederen. Deze zangeres is duidelijk klassiek geschoold, maar maakt een redelijk middelmatige indruk. Ze heeft een krachtige stem, maar ze mist de souplesse en de dynamiek voor dit soort werken. Niettemin denk ik dat Tarja Turunen de werken in hun waarde laat en ze presenteert voor wat ze zijn, namelijk mooie melodieën; in ieder geval benadert ze het origineel en toont ze respect voor de componisten en hun werken.

De tweede CD bevat covers van pop- en rocksongs plus een aantal eigen composities van Tarja Turunen. De Led Zeppelin Medley is redelijk te doen en ook de cover van You Take My Breath Away van Freddie Mercury klinkt goed. Tarja voelt zich duidelijk het best op haar plaats bij het vertolken van haar eigen werk. Wellicht is dit toch meer een CD voor fans van Tarja Turunen en Mike Terrana. Ik verwacht niet dat er naar aanleiding van deze dubbel-CD een stormloop op de klassieke catalogus ontstaat.

Tracklisting Beauty & The Beat:

CD1

 1. Concert For Violin & Oboe (Bach)
 2. Blute Nur (Bach)
 3. Zueignung – Op. 10, No. 1 (Strauss)
 4. Barber of Seville (Rossini)
 5. New World Symphony (Dvorák)
 6. Song To The Moon (Dvorák)
 7. Vilja Lied (Lehár)
 8. O mio babbino caro (Puccini)
 9. Can-can (Offenbach)
 10. I Feel Pretty (Leonard Bernstein)
 11. William Tell Overture (Rossini)
 12. Mein Herr Marquis (Strauss)
 13. Eine kleine Nachtmusik (Mozart)

CD2

 1. You Take My Breath Away (Queen)
 2. The Reign (Tarja)
 3. Witch-hunt (Tarja)
 4. Led Zeppelin Medley
 5. Swanheart (Nightwish)
 6. Fly Me To The Moon (Frank Sinatra)
 7. Into The Sun (Tarja)
 8. I Walk Alone (Tarja)

Written in Music Nieuwsbrief