Sunday Kids- Sweet One
Door op 20 november 2015

Band: Sunday Kids
Album_title: Sweet One
Genre: Roots Rock
Label: Suburban
Rating: Vier sterren (4)
Sweet One Sunday Kids
4
4

Sweet One is de opvolger van het geweldige debuut The Twang Wolf Sesions uit 2013.  In dat jaar één van de beste albums van vaderlandse bodem. Na hun debuut heeft de band echt meters gemaakt. Niet alleen door een tour door de UK, festivals en veel clubshows, maar ook door een  tv optreden bij de wereld draait door. Dat is wat je sowieso al aan Sweet One af hoort. De band is gegroeid. Was het debuut nog een heerlijke mix van Americana en grote stadsblues, Sweet One is veel rijker qua sound. Het begint al bij een breder gitaar geluid, maar het zijn uiteindelijk de weergaloos goeie liedjes die dit album een van de beste albums van dit jaar maakt.

Sweet One is een logisch vervolg op The Twang Wolf Sessions, maar Sunday Kids hebben nog veel meer een eigen geluid gekregen, waarbij de grote stads blues nagenoeg is verdwenen. Dat is zeker geen gemis, want de sound is alleen maar rijker geworden. Do It klinkt als jaren 70 Stones op zijn geilst. Perfecte mix tussen rock en lekker funky gitaar licks. Being Free is echt zo’n nummer waarbij je in vergelijking tot het debuut hoort hoe veel rijker het gitaargeluid is geworden.  Daarnaast zit er ook nog een leuke verwijzing in naar Herman Brood. Oplettende muziekliefhebbers moeten het zeer rootsy klinkende Along The Way al zijn opgevallen. Er circuleren zelfs versies met een gospelkoor. Prachtige oprechte song met een prima country feel. De mondharmonica en de banjo maken het helemaal af. Maar het zijn de rustige nummers die echt kippenvel bezorgen. Nummers als het prachtige Lying Wolf. Zanger bassist Folkert Lodewijks heeft de ideale stem om dit soort nummers naar grote hoogten te brengen. Maar het gelijk daarop volgende Won’t Tell A Soul bezorgt hetzelfde effect. Hierin klinkt Folkert in de lagere regionen bijna als Eddy Vedder. En wat te denken van de soulvolle blazers in Make Me High?

Op alle fronten verslaat Sweet One het debuut, dat ook al een geweldig album is. Betere composities, betere productie, afwisselender geluid en nog betere vocalen. Nu moet het toch wel eens een keer duidelijk zijn dat Sunday Kids één van de beste bands is die in Nederland rondwandelt. Wat een album!

Tracklist Sweet One:

  1. All The Time
  2. Being Free
  3. Make Me High
  4. Along The Way
  5. Lying Wolf
  6. Won’t Tell A Soul
  7. Do It
  8. Sweet One
  9. Keep On Comin’
  10. Broken Man