Strain – Think-O-Land
Door op 14 oktober 2013

Band: Strain
Album_title: Think-O-Land
Genre: Alternative metal, progressive rock
Release_date: 10/12/2013
Rating: Vier sterren (4)
Think-O-Land Strain
4
4

Soms word je positief verrast door muzikaal talent in Nederland dat onterecht nagenoeg onopgemerkt blijft. Strain is zulk talent. De alternatieve metalband uit Gorinchem bestaat uit zanger/gitarist Jip van Kakerken (man, wat kan hij heerlijk schreeuwen en uithalen), gitarist Tim Tóth, tevens manager van Strain, bassist Hidde van der Grind en drummer Vito van Beest.

Tóth liet ons via mail weten in eigen beheer een EP uit te hebben gebracht. Het blijkt geen verspilde tijd op de downloadlink te klikken en te luisteren naar de mede door Erik Sterk (drummer KinKobra) geproduceerde vijf nummers tellende EP, getiteld Think-O-Land.

De EP opent met het heftige Dux, een nummer dat opent met een agressieve gitaarrif, paukende drums en een razend klinkende zanger. De dynamiek is geweldig, er wordt snel gewisseld tussen redelijk ‘ingetogen’ coupletten en refreinen waarin Van Kakerken en de rest er even vol gas op duwen. Een prachtcombinatie tussen melodie en rammen. Er rest maar één devies: volume op 10 en genieten.

Strain (opgericht in 2008) zegt beïnvloed te zijn door progressieve rockbands als Tool, Karnivool en And So I Watch You From Afar en dat is inderdaad te merken. Titelsong Think-O-Land is geen standaard lied, er zijn post-rock invloeden te horen, maar evenzoveel metal en progressieve rock. En de band flikt het om alle ingrediënten samen te smelten tot een urgente mix.

Het bijna zeven minuten durende C Away With Your C verveelt ook totaal niet, juist door de enorme dynamiek en afwisseling. Afsluiters Nadeo, die zijn verdeeld in een Part 1 en 2, zijn eveneens parels. Het eerste deel is tamelijk ingetogen, waarna in het soepel overlopende tweede deel harder gebeukt wordt.

Enige minpuntje van Strain: er zijn diverse andere metalbands (onder andere uit Engeland en Polen) die zich ook Strain noemen. Met een andere naam komt de band dus wellicht sneller onder de aandacht. Verder hebben we een boodschap aan alle podia in Nederland met een neus voor goede muziek: boek deze band en beloon de muzikanten rijkelijk, dan kan de drummer binnenkort wellicht een eigen drumstel aanschaffen. O en Matthijs: nodig ze even uit voor een minuutje.

Tracklisting Think-O-Land:

  1. Dux
  2. Think-O-Land
  3. C Away With Your C
  4. Nadeo (Part 1)
  5. Nadeo (Part 2)