Spidergawd – Spidergawd
Door op 08 mei 2014

Band: Spidergawd
Album_title: Spidergawd
Label: Crispin Glover Records
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 3305976
Spidergawd Spidergawd
5
5

Per Borten kennen we als een Noors politicus, actief voor de Centrum Partij. Borten was van 1965 tot 1971 zelfs premier van zijn land. Hij was omstreden, onder meer omdat hij fel aanschopte tegen toetreding van Noorwegen tot de Europese Unie. Je zou kunnen zeggen dat hij, die in 2005 op 91-jarige leeftijd het tijdelijke verruilde voor het eeuwige, nog over zijn graf regeert, daar Noorwegen nog altijd geen lid is van de Europese Unie. Zanger/gitarist Per Borten is vernoemd naar zijn grootvader. Daar wilde ik graag naar toe, want Per Borten de muzikant is zo veel malen interessanter. Zoals muziek altijd en eeuwig meer indruk zal maken dan politiek.

Per Borten jr., zoals ik ‘m voor het gemak even noem, is zanger van de formatie Spidergawd, die voorts bestaat uit oprichter, zanger en bassist Ben Saether van Motorpsycho, die in Spidergawd louter zijn snaren beroert. Ook van de partij is Motorpsycho’s Kenneth Kapstad (drums) en Rolf Martin Snustad (saxofoon). Spidergawd is vernoemd naar een nummer van Jerry Garcia. Dat is geen toeval, want Garcia en zijn band The Grateful Dead zijn duidelijk van invloed geweest op het geluid van Spidergawd, al is dat vele malen steviger en groovier bovendien. Spidergawd heeft het beste van Queens Of The Stone Age, Led Zeppelin, The Black Keys en Motorpsycho in zich, met als voornaamste lid Borten, die niet alleen excelleert als bijzonder begenadigd zanger, maar ook als subliem gitarist.

Dit is progressieve schop-tegen-je-reet-rock-‘n-roll, die er niet alleen uitspringt door de dynamiek in de songs, de gedoseerde rauwheid, psychedelica en ijzersterke vocalen, er staan ook songs op die het in zich hebben uit te groeien tot regelrechte klassiekers. Zoals de verslavend lekkere rocker Master Of Disguise. Een nummer van vierenhalve minuut. Heel wat anders dan Empty Rooms, dat bijna een kwartier duurt. Subliem opgebouwd door het hartverscheurende saxofoongeluid van Rolf Martin Snustad. Hij laat zijn sax huilen, maar bedrijft ook hoorbaar de liefde met zijn instrument. Drums en gitaar zijn de eerste vier minuten ‘slechts’ complementair aan Snustads blaaskunsten. ‘I choose the lonely roads, the empty rooms, the only way to reach you’, laat Borten het achterste van zijn tong horen. Er zit een meesterlijke break in het nummer, wanneer Kapstads drums de regie overnemen en Bortens stem wordt vervormd. In de finale neemt zijn gitaar je heel gedwee mee naar het eind. Dit titelloze debuut grijpt je bij de strot. Spidergawd is niets meer en ook niets minder dan een meesterwerk.

Tracklisting Spidergawd:

  1. Into Tomorrow
  2. Blauer Jubel
  3. Master Of Disguise
  4. Southeastern Voodoo Lab
  5. Empty Rooms
  6. Million $ Somersault
  7. Hard Time Killing Floor Blues