Soundgarden brengt oud én nieuw werk uit
Door op 07 mei 2012

Band: Soundgarden
Album_title: Classic Albums Collection
Genre: Rock
Label: Universal Music

Die reünie van Soundgarden is een vreemd geheel. Zo is de band bij elkaar, zo is boegbeeld Chris Cornell weer solo op pad. Vorig jaar al, en dit jaar weer. Maar nu heeft de frontman bekend gemaakt dat de reünie in ieder geval dusdanig permanent is dat er dit jaar nog een nieuw album uit gaat komen.

Voor het zover is, komt op 21 mei de Classic Album Selection box uit van Soundgarden. In deze set zijn alle albums die de band voor het A&M Recordings label maakte samengevoegd. Dat betekent dus dat het debuut Ultramega OK uit 1988 ontbreekt. Wel in de set Louder Than Love (1989), Badmotorfinger (1991), Superunknown (1994) en Down On The Upside (1996). Allen voorzien van nieuw artwork en verpakt in ‘mini LP’ hoesjes. Als bonus is aan de set de verleden jaar al uitgebrachte live-cd Live On I5 toegevoegd. Eveneens voorzien van nieuw artwork en zo’n vinyl-replica cd-hoesje. Al het nieuwe artwork is ontworpen door Josh Graham, die ook het meeste originele artwork voor de band verzorgde. Op de set staan voor zover nu duidelijk is geen bonustracks of andere snuisterijen uit de archieven.

De fans hoeven echter niet te muiten. Deze box met re-releases is een opmaat naar het ‘echte werk’, zo stelt frontman Chris Cornell in muziekblad Rolling Stone. Later dit jaar verschijnt het zesde studioalbum van de band, dat vooralsnog titelloos is. De opnames hiervoor zouden inmiddels afgerond moeten zijn. De single Live To Rise, die nu als soundtrack is gebruikt voor de The Avengers film, is een voorproefje. “Aanvankelijk waren we van plan een oud nummer te gebruiken voor die soundtrack’, aldus Cornell. ‘Maar helemaal opnieuw beginnen leek ons uiteindelijk cool.” Volgens Cornell heeft de band tijdens het schrijven veel meer geschrapt dan ooit eerder tijdens opnamesessies. Wanneer album nummer zes – dat muzikaal verder moet gan waar Down On The Upside ophield – verschijnt is vooralsnog niet bekend.

Sinds de reünieplannen in januari 2010 bekend zijn gemaakt, heeft Soundgarden een wat vreemd carrièreverloop gehad. Na wat try-out en festivaloptredens, ging Chris Cornell begin 2011 ineens doodleuk solo op de akoestische toer. Het album Songbook met daarop liedjes uit zijn Soundgarden-, Audioslave- en soloperiodes, was eind 2011 het resultaat. Ook dit jaar weer hinkt de reünie ogenschijnlijk op meerdere gedachten. Op 27 mei staat Soundgarden ter promotie van de een week eerder uitkomende cd-box op Pinkpop. Het is voor het eerst sinds de 1992 editie dat de band er staat. Al was drummer Matt Cameron in 2000 op Pinkpop als onderdeel van Pearl Jam aanwezig op het festival, stond Cornell er in 2003 (foto) als onderdeel van Audioslave en kwam hij in 2009 als solo-artiest terug. Cameron gaat deze zomer echter wederom op tournee met Pearl Jam en zodoende ligt Soundgarden de rest van de zomer weer op zijn gat. Chris Cornell gaat dan ook weer solo op pad en staat 7 juli op Bospop. Het nieuw album kunnen we, getuige dit schema, waarschijnlijk dus pas op zijn vroegst in het najaar verwachten.

Soundgarden – Live To Rise:

(foto: Esther Schulting)