Scott Morgan: nog steeds één van de mooiste stemmen van Amerika
Door op 01 juni 2010

Artiest: Scott Morgan
Album_title: Scott Morgan
Genre: rock soul
Label: Alve Records
Rating: Vier sterren (4)

Scott Morgan maakt al sinds de jaren 60 muziek. Zijn eerste belangrijke band was The Rational, een formatie die zwaar beïnvloed was door The Beatles en The Kinks, maar daarnaast ook veel soul door liet klinken. Ze werden wel de eerste Mid-West Blue Eyed Soul band genoemd. Toen ze in 1970 eindelijk hun debuut uitbrachten konden de bandleden het al niet meer met elkaar vinden en viel de formatie uiteen.

Met tussenpozen van een aantal nieuwe bands die even snel stopten als dat ze opgericht werden, startte Morgan met Fred ‘Sonic’ Smith (MC5) een band die later de Sonic Rendezvous Band zou gaan heten (’75 – ’80). Deze band die ontsproot uit de resten van The Stooges, MC5 The Rational en The Up, combineerde rauwe rock met soul en werd ook wel de beste band die nooit een album uitbracht genoemd. Ondanks dat feit en dat ze bijna niet buiten hun staat (Michigan) hebben gespeeld is hun status altijd legendarisch geweest.

Scott Morgan heeft dus twee van de beste bands uit Michigan op zijn c.v. staan, waar hij uiteindelijk weinig werk mee heeft vast gelegd. Toch is de man een ware legende en ook is hij nog lang niet uitgeblust. Scott Morgan is zijn eerste echte soloalbum en hierop bewijst hij nog steeds te beschikken over een wonderschone soulstem. Nog steeds combineert hij Detroit garagerock met soul en hij doet dat met verve. Het album is geproduceerd door Jim Diamond en zelfs veel gehoorde songs als Bring It Home To Me (Sam Cooke) en Do I Move You (Nina Simone) weet hij nieuw leven in te blazen. Maar ook de nummers die hij met zijn band heeft geschreven zijn al instant klassiekers.

Een van de beste Amerikaanse zangers heeft een waardig album afgeleverd dat door iedereen gehoord zou moeten worden die ook maar een beetje van muziek houdt. Scott Morgan is verkrijgbaar via Alive Records / Sonic Rendezvous.