Scorpions – Tokyo Tapes
Door op 10 december 2015

Band: Scorpions
Album_title: Tokyo Tapes
Genre: hardrock
Label: Sony BMG Music Entertainment
Release_date_reissue: 11/05/2015
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 3453170
Tokyo Tapes Scorpions
5
5

In 1978 verscheen Scorpions’ eerste dubbel live album Tokyo Tapes dat in retrospectief een gedenkwaardige periode met gitarist Ulrich Roth afsloot. Tokyo Tapes is een album dat thuishoort in het rijtje Live And Dangerous van Thin Lizzy, Strangers In The Night van UFO, Live At Leeds van The Who, Unleashed In The East van Judas Priest, Alive van Kiss en Made In Japan van Deep Purple. Een echte klassieker dus. Het hoesontwerp met een foto van een extatische foto van Rudolf Schenker is al minstens zo legendarisch als het album zelf.

Waarom is dit album een klassieker? Luister eens naar de lange uitvoeringen van Polar Nights en Fly To The Rainbow en je hebt het antwoord. Prachtige composities, perfecte uitvoeringen, de strakke ritmesectie, krachtige slaggitaarpartijen van Rudolf Schenker, zanger Klaus Meine op de top van zijn kunnen en meestergitarist Ulrich Roth die zijn grote voorbeeld Hendrix naar de kroon steekt en bij flarden overstijgt! Scorpions speelt materiaal uit hun beginperiode en vult dat aan met het Japanse volkliedje Kojo No Tsuki en covers van rock ’n roll klassiekers Hound Dog en Long Tall Sally.

Al direct vanaf opener All Night Long is duidelijk dat de band en zanger Meine in topvorm steken. Het spel is soepel, krachtig en virtuoos, de uitvoeringen geïnspireerd en overtuigend met ruimte voor improvisatie. De lange, eerder genoemde nummers schieten er bovenuit, maar de uitvoeringen van Pictured Life, He’s A Woman, She’s A Woman, Speedy’s Coming en Robot Man. Tokyo Tapes is een album dat menig hardrocker van boven de veertig grijsgedraaid zal hebben.

Deze uitstekend klinkende remaster bevat 7 bonusnummers waaronder niet eerder uitgebrachte versies van Hell Cat en Catch Your Train en een scheurende versie van het Japanse volkslied. De bezoekers in Nakano Sun Plaza moeten hebben gedacht dat de Enola Gay weer kwam overvliegen… Het zijn alle drie nummers die het originele album louter door ruimtegebrek (vinyl) niet haalden. Vooral de lange versie van Hell Cat is genieten en voldoende voor Roth liefhebbers om deze versie aan te schaffen. Tevens zijn er nog wat nummers aan toegevoegd die zijn opgenomen tijdens een tweede avond in Tokio. Uit deze toevoegingen blijkt al dat Scorpions hier en daar wel wat varieerde, zo duurt Top Of The Bill in de originele versie 6:47 en op de bonusversie maar liefst 10:46.

Ruim 37 jaar na de originele release is Tokyo Tapes nog steeds een verrukkelijk live album waarop het genieten is van de gitaarkunsten. Eigenlijk jammer dat we zo lang op de toevoeging van Hell Cat hebben moeten wachten. De uitgave is rijkelijk voorzien van foto’s en bevat liner notes van de bandleden zelf. Kortom, hoog tijd om de vinyl versie of oudere CD versies te vervangen door deze release.

Tracklisting Tokyo Tapes

CD 1

 1. All Night Long
 2. Pictured Life
 3. Backstage Queen
 4. Polar Nights
 5. In Trance
 6. We’ll Burn The Sky
 7. Suspender Love
 8. In Search Of The Peace Of Mind
 9. Fly To The Rainbow
 10. He’s A Woman – She’s A Man
 11. Speedy’s Coming
 12. Top Of The Bill
 13. Hound Dog
 14. Long Tall Sally
 15. Steamrock Fever
 16. Dark Lady
 17. Kjo No Tsuki

CD 2

 1. Robot Man
 2. Hell Cat (Unreleased Live Track)(Japan 1978)
 3. Catch Your Train(Unreleased Live Track)(Japan 78)
 4. Kimi Ga Yo (Unreleased Japanese Hymn 78)
 5. Polar Nights (Unreleased Live Track)(Japan 78)
 6. He’s A Woman She’s A Man(Unreleased Live Track)(Japan 78)
 7. Top Of The Bill (Unreleased Live Track)(Japan 78)
 8. Robot Man (Unreleased Live Track) (Japan 78)