Scorpions – Savage Amusement
Door op 14 januari 2016

Band: Scorpions
Album_title: Savage Amusement
Genre: hardrock
Label: BMG Records
Release_date_reissue: 11/05/2015
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3448462
Savage Amusement Scorpions
3.5
3.5

Savage Amusement is het achtste en laatste album uit de reeks heruitgaven die Scorpions eind 2015 uitbracht ter ere van het vijftigjarig bestaan van de band. Het album stamt uit 1988 en was de eerste studioplaat na de succesvolle live dubbelaar World Wide Live. De formule die de band begin en medio jaren tachtig zoveel succes bracht is ongewijzigd; melodieuze hardrock met meezingbare refreinen, vette gitaarriffs en lekkere gitaarsolo’s verpakt in compacte liedjes en voorzien van een moddervette productie.

Don’t Stop At The Top maakt meteen in woord en geluid duidelijk dat de band doorgaat op de ingeslagen weg. Rhythym Of Love is ook al zo’n midtempo stamper volgens datzelfde stramien. De voicebox in Media Overkill zorgt voor de broodnodige afwisseling. Na de obligate ballad Walking On The Edge volgt We Let It Rock…You Let It Roll, een nummer met een geweldige riff Scorpions. Bij Every Minute, Every Day en Believe In Love wordt duidelijk dat de inspiratie bij Scorpions toch enigszins is verminderd. De band had een wat langere pauze ingelast dan in het decennium ervoor en dan blijkt het gezegde dat niets vermoeiender is dan vrije tijd een kern van waarheid bevat. Van de teveel vrije tijd wordt zelfs de meest geharde vent een slappeling. Hoewel de dynamiek op dit album wellicht nog iets groter is dan op de beroemde voorgangers, bevat het album nauwelijks verrassingen. Waar de band op eerdere albums nog eens een gokje waagde met bijvoorbeeld afwijkende ritmes, speelt men op Savage Amusement teveel op safe. Het is en blijft een verdienstelijk album, maar het niveau van Blackout wordt niet gehaald.

Dit album telt maar liefst zes bonusnummers waarvan een aantal demoversies van albums die het album haalden, maar ook een leuke cover van I Can’t Explain (origineel van The Who). De bonus DVD laat opnamen zien van de band in Rusland (waar de band al geruime tijd populair was), bevat enkele promoclips een documentaire over de totstandkoming. De hoeveelheid bonusmateriaal maakt ook deze heruitgave een must voor Scorpions liefhebbers.

Zoals we al eerder memoreerden kunnen heel weinig bands hun vijftigste verjaardag vieren. Rolling Stones, Golden Earring en The Who zijn bands die het presteerden en onze Oosterburen kunnen die prestatie ook op hun conto bijschreven waarvoor hulde.

Tracklisting Savage Amusement

CD

 1. Don’t Top At The Top
 2. Rhythm Of Love
 3. Passion Rules The Game
 4. Media Overkill
 5. Walking On The Edge
 6. We Let It Rock.. You Let It Roll
 7. Every Minute Every Day
 8. Love On The Run
 9. Believe In Love
 10. Taste Of Love (Unreleased Demo)
 11. Edge Of Time (Unreleased Demo Version)
 12. Fast And Furious (Unreleased Demo)
 13. Dancing With The Moonlight (Unreleased Demo Song)
 14. Living For Tomorrow (Unreleased Demo Song)
 15. I Can’t Explain (The Who cover)

DVD

 1. Rhythm Of Love (Video Clip)
 2. Passion Rules The Game (Video Clip)
 3. Believe In Love (Video Clip)
 4. I Can’t Explain (Video Clip)
 5. Documentary With Clips And Live Material – To Russia
 6. Interview with R.Schenker,K.Meine,M.Jabs,H.Rarebell