Scorpions – Lovedrive
Door op 14 december 2015

Band: Scorpions
Album_title: Lovedrive
Genre: hardrock
Label: BMG
Release_date_reissue: 11/05/2015
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3453160
Lovedrive Scorpions
4
4

Lovedrive uit 1979 was een belangrijk keerpunt in de carrière van Scorpions. Stergitarist Uli Jon Roth was in goede harmonie vertrokken om Electric Sun te beginnen en Schenker en Meine hadden de handen vrij om een nieuwe, meer toegankelijke koers in te slaan. Een koers die de heren geen windeieren zou leggen. Met nieuwe gitarist Matthias Jabs in de gelederen en met hulp van beroemde broer Michael Schenker (die net weg was bij UFO) nam de band acht nummers op die hun toekomst zouden bepalen.

Al direct vanaf de opener Loving You Sunday Morning is duidelijk dat het geluid van Scorpions gemoderniseerd is; compacte hardrock met catchy melodieën, strakke riffs en meezingbare refreinen. Another Piece of Meat is een snelle stamper met furieus gitaarwerk waarop Jabs voor het eerst van zich doet spreken. Hij heeft een compleet andere stijl dan Roth en een veel moderner geluid, zijn snarenwerk is zo zuiver en scherp dat het als een mes door de spreekwoordelijke boter snijdt. Always Somewhere is misschien wel de meest opmerkelijke compositie van Scorpions tot op dat moment omdat dat nummer een reggae ritme combineert met hardrock gitaren op enigszins bezwerende wijze. Het instrumentale nummer Coast To Coast sloot kant A destijds op overtuigende wijze af en zou jarenlang een vaste waarde in de setlist van de band zijn. Op kant B waren het vooral het sterke titelnummer en het grotendeels akoestische Holiday die de band veel krediet opleverden. Het hoesontwerp met de ontblote vrouwenborst en de uitgerekte kauwgom is bedacht door Storm Thorgerson van het ontwerpbureau Hipgnosis en zorgde –zoals was te verwachten- voor nogal wat controverse aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Ondanks of juist dankzij die hoes verkocht Lovedrive veel beter dan de vijf eerdere studioalbums en kreeg de band ook in de lucratieve Amerikaanse markt (met een gewijzigd hoesontwerp) een poot aan de grond.

Als bonusmateriaal is een demo van Holiday en van het onbekende en weinig bijzondere Cause I Love You toegevoegd. Nog leuker is de DVD met een optreden dat de band in 1979 gaf in Japan. Historisch archiefmateriaal waarmee de fans vast en zeker in hun nopjes zijn. Gefilmd met een klein aantal camera’s zie je hoe met name Rudolf Schenker flink staat te headbangen en hoe geconcentreerd Jabs zijn solo’s aflevert. Het was een jaar waarin alle leden nog lang haar hadden. Tijdens de (lange) interviews wordt uit de doeken gedaan hoe het album tot stand is gekomen.

Lovedrive staat te boek als een klassieker in het Scorpions oeuvre. Die kwalificatie is terecht als we dit album weer eens terugluisteren. De band sloeg een nieuwe, meer melodieuze koers in die bij veel mensen aansloeg en de basis legde voor de megasuccessen die in de jaren tachtig zouden volgen.

Tracklisting Lovedrive

CD

 1. Loving You Sunday Morning
 2. Another Piece Of Meat
 3. Always Somewhere
 4. Coast To Coast
 5. Can’t Stop Get Enough
 6. Is There Anybody There
 7. Lovedrive
 8. Holiday
 9. Cause I Love You (Unreleased Demo Song)
 10. Holiday (Unreleased Demo Version)

DVD

 1. Intro (Live In Japan 1979)
 2. We’ll Burn The Sky (Live In Japan 1979)
 3. Lovedrive (Live In Japan 1979)
 4. Life’s Like A River (Live In Japan 1979)
 5. Fly To The Rainbow (Live In Japan 1979)
 6. Is There Anybody There (Live In Japan 1979)
 7. Another Piece Of Meat (Live InJapan 1979)
 8. Can’t Get Enough (Live In Japan 1979)
 9. Kojo No Tsuki (Live In Japan 1979)
 10. Interview Special with R.Schenker, K.Meine, M.Jabs en H.Rarebell