Scorpions – Blackout
Door op 22 december 2015

Band: Scorpions
Album_title: Blackout
Genre: hardrock
Label: BMG
Release_date_reissue: 11/05/2015
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3448451
Blackout Scorpions
4.5
4.5

In 1982 vielen alle puzzelstukjes bij Scorpions op hun plaats; de uitgekiende composities, de goede instrumentatie, de zang, pakkende refreinen en de knallende productie van Dieter Dierks. Blackout is zonder twijfel de hardste en beste plaat die Scorpions ooit uitbracht in het post Roth tijdperk. De timing was perfect want hardrock zat begin jaren tachtig flink in de lift qua populariteit en Scorpions droeg zijn steentje daaraan bij. Samen met bands als Van Halen, Def Leppard, AC/DC en Judas Priest waren ze dagelijks te horen op veel rock radiostations in de VS en Canada.

De band schiet uit de startblokken met het energieke titelnummer en gaat verder met simpele, maar o zo effectieve Can’t Live Without You met zijn catchy refrein. No One Like You was aanvankelijk niet bedoeld als single, maar werd door de radio wel tot hit gebombardeerd. Now! en Dynamite zijn snelle rockers met geweldig gitaarwerk van Jabs. De kraker van het album is echter China White, een nummer met een trage maar overdonderend heavy riff dat met de volumeknop naar rechts beluisterd dient te worden. Na al die jaren blijft dat nummer telkens weer een belevenis waarvan de buren moeten meegenieten. De ballad When The Smoke Is Going Down is aardig, maar niet van het niveau als Lady Starlight of het later te verschijnen Still Loving You.

Het bonusmateriaal is wederom smullen geblazen. Sterker nog, het is eigenlijk vreemd dat Scorpions later in hun carrière behoorlijke slappe platen (bijv. Pure Instinct of Humanity: Hour 1) afleverde terwijl goede nummers als Running For The Plane gewoon op de plank lagen.

Bij de CD is een bonus DVD gevoegd waarop het complete concert is te zien dat de band gaf tijdens Rock Pop in Dortmund in december 1983. Een festival met een onvoorstelbaar goede line-up want naast Scorpions gaven ook Ozzy Osbourne, Iron Maiden, Judas Priest, MSG, Def Leppard, Quiet Riot en Krokus acte de presence. Het festival werd door de Duitse TV uitgezonden en tientallen jaren door hardrockers op oude Betamax en VHS banden gekoesterd. Naast het concert zijn er ook nog wat videoclips en een lang interview met de bandleden over de totstandkoming van het album. Met deze DVD doet Scorpions de fans dus een laat, maar wel groot plezier.

Blackout is en blijft een klassieker. Deze heruitgave is dus door het bonusmateriaal verplichte kost voor iedereen die de band een  warm toedraagt.

Tracklisting Blackout

 1. Blackout
 2. Can’t Live Without You
 3. No One Like You
 4. You Give Me All I Need
 5. Now!
 6. Dynamite
 7. Arizona
 8. China White
 9. When The Smoke Is Going Down
 10. Blackout (Unreleased Demo Version)
 11. Running For The Plane (Unreleased Demo Song)
 12. Sugar Man (Unreleased Demo Song)
 13. Searching For The Rainbow(Unreleased Demo Song)

DVD

 1. No One Like You (Video Clip)
 2. Arizona (Video Clip)
 3. Blackout (Rock Pop In Concert)
 4. Loving You Sunday Morning (Rock Pop In Concert)
 5. Coming Home (Rock Pop In Concert)
 6. Always Somewhere (Rock Pop In Concert)
 7. Holiday (Rock Pop In Concert)
 8. Can’t Live Without You (Rock Pop In Concert)
 9. Dynamite (Rock Pop In Concert)
 10. Can’t Get Enough (Rock Pop In Concert)
 11. Make It Real (Not Broadcasted – Rock Pop In Concert)
 12. The Zoo (Not Broadcasted – RockPop In Concert)
 13. Documentary about the album