Scorpions – Animal Magnetism
Door op 17 december 2015

Band: Scorpions
Album_title: Animal Magnetism
Genre: hardrock
Label: BMG
Release_date_reissue: 11/05/2015
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3453157
Animal Magnetism Scorpions
3.5
3.5

Na het succes van doorbraakalbum Lovedrive wachtte Scorpions de moeilijke taak om in kort tijdsbestek een opvolger op te nemen. De band zat destijds in een strak schema van album opnemen-toeren-album opnemen- toeren en nieuw materiaal moest dus onderweg worden bedacht en uitgewerkt. Menig band is onder die druk bezweken, maar Scorpions niet. Animal Magnetism is een degelijke hardrockplaat met een paar sterke uitschieters.

Het meest in het oor springende nummer is de stuwende rocker The Zoo, het nummer dat de band het vaakst live heeft gespeeld. Met Lady Starlight schreef de band wellicht zelfs de beste ballad uit hun carrière. Iedereen die denkt dat Winds Of Change of Still Loving You het hoogtepunt is, moet dus maar eens naar Lady Starlight luisteren. Waar op Lovedrive alle nummers van de hand van Rudolf Schenker waren, schreven op dit album ook anderen mee. Zo werd het rappe Don’t Make No Promises geschreven door Matthias Jabs en nam drummer Herman Rarebell Falling In Love voor zijn rekening. Dat de band het experiment niet schuwde bleek wel uit het titelnummer dat meerdere luisterbeurten nodig heeft om te bezinken. Contratenor Klaus Meine zit op de top van zijn kunnen en zingt vanaf de sterke opener Make It Real tot en met het slotstuk prima. De productie van Dieter Dierks is top zodat 35 jaar na dato het album nog steeds staat als een huis. Het album was opnieuw gestoken in een behoorlijk suggestieve hoes van Storm Thorgensen van ontwerpbureau Hipgnosis.

Deze heruitgave bevat 6 bonusnummers met daarop een paar echte hebbedingetjes voor de fanschare die wereldwijd nog heel wat zielen telt. Wat te denken van het slepende Hey You waarop Rudolf Schenker de vocalen voor zijn rekening neemt of de demo van het titelnummer die flink afwijkt van wat er uiteindelijk op het album verscheen. American Girls lijkt wel een Rick Springfield compositie en haalde begrijpelijkerwijs het album niet. De 3 afsluitende demo’s Get Your Love, Restless Man en All Night Long (met Uli Roth!) zijn absoluut een verrijking voor het album dat net zoals de andere heruitgaven uit deze reeks rijkelijk is voorzien van foto’s en een achtergrondverhaal.

Tracklisting Animal Magnetism

 1. Make It Real
 2. Don’t Make No Promises (Your Body Can’t Keep)
 3. Hold Me Tight
 4. Twentieth Century Man
 5. Lady Starlight
 6. Falling In Love
 7. Only A Man
 8. The Zoo
 9. Animal Magnetism
 10. Hey You (Unreleased Demo Song)
 11. Animal Magnetism (Unreleased Demo Song)
 12. American Girls (Unreleased Demo Song)
 13. Get Your Love (voorloper van Heroes Don’t Cry)
 14. Restless Man (voorloper van Twentieth Century Man)
 15. All Night Long (Unreleased Demo Song)