Roger Taylor – Fun On Earth
Door op 05 december 2013

Artiest: Roger Taylor
Album_title: Fun On Earth
Genre: Rock
Release_date: 12/02/2013
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 7569984
Fun On Earth Roger Taylor
3
3

Afgezien van één solosingle, opgenomen in 1977 tijdens de sessies voor het zesde Queen-album News Of The World, begon de solocarrière van Queen-drummer Roger Taylor pas in 1981. Toen verscheen zijn album Fun In Space, inclusief de single Future Management. Het was de periode, na het Queen-album The Game, dat de groepsleden niet meer zo sterk met elkaar optrokken als in hun begindagen. Van één limousine naar twee limousines naar vier limousines, zoals het in interviews wel werd samengevat. Pas in 1984, bij het verschijnen van The Works (met de hits I Want To Break Free en het door Taylor geschreven Radio Gaga) was het weer dikke mik.

Een belangrijke verandering in de tussenliggende periode was de introductie bij Queen van de synthesizer. Op hun eerste vijf albums was heel trots op de hoes vermeld dat ‘no synthesisers were used’. Sinds News Of The World werd dat anders en ook in de rest van de muziekwereld werd dat instrument onontkoombaar. Queen sloeg er zelfs helemaal in door bij de soundtrack van een film rond ruimtevaartheld Flash Gordon in 1980.

Tegen die achtergrond was er dus het album Fun In Space, Taylor’s eerste soloproject. Veel drumsynthesisers, vocodervocalen en andere bij die tijd horende leukigheidjes. Ruim drie decennia later is er veel veranderd in de muziekwereld. Al een jaar of vijftien geleden ontstond weer een hang naar ‘pure’ muziek en tegenwoordig bestaat alles naast elkaar. Je zou dan verwachten dat een oudgediende als Taylor kiest voor een pure benadering, die muzikaal meer doet denken aan het vroegere Queen-werk als The Loser In The End (eigen compositie op het tweede Queen-album uit 1974) of I’m In Love With My Car (de B-kant van Bohemian Rhapsody uit 1975).

In de periode dat Queen nog bestond als actieve groep (tot 1991) was Taylor de meest actieve solist. Hij had zelfs een eigen band parallel aan Queen, The Cross. Maar ondanks die royale solocarrière is de realiteit dat Roger Taylor op Fun On Earth niet alleen in de titel terugverwijst naar zijn eerste album, Fun In Space uit 1981. Ook muzikaal ligt dit album in het verlengde van dat debuut. Be My Gal (My Brightest Spark) is er een voorbeeld van. Wel klinkt Taylor (64 jaar) in verschillende tracks als een man op leeftijd die zijn leven overdenkt.

And aaah, I must be gettin old
There’s a fire and a fury
Driven deep into my soul
It’s the helplessness that comes
You even sold our gold – and everything is broken

Pas aan het slot van de plaat is de oude rocker Taylor goed te horen. I Am The Drummer (In A Rock ‘n’ Roll Band) is precies het nummer dat je bij zo’n titel verwacht. Het duet Say It’s Not True (met Jeff Beck) is meer laidback, maar laat wel echte gitaren en echte drums horen.

De tijd dat Taylor ‘gewoon’ bandlid was, ligt duidelijk ver achter hem. Op zijn album zit hij niet alleen achter de drumkit, hij speelt ook gitaar, bas, piano en keyboards. De tijd tikt door, dus zoonlief Rufus Tiger Taylor(geboren in het jaar dat Freddie Mercury overleed, 1991) drumt ook gewoon mee. Deze oudste Taylortelg lijkt als twee druppels water op zijn vader.

Tegelijk met Fun On Earth verscheen een box met het overige solowerk van Taylor, de 12-cd/1dvdbox getiteld The Lot.

Tracklisting Fun On Earth:

 1. One Night Stand!
 2. Fight Club
 3. Be With You
 4. Quality Street
 5. I Don’t Care
 6. Sunny Day
 7. Be My Gal (My Brightest Spark)
 8. I Am The Drummer (In A Rock’n'Roll Band)
 9. Small
 10. Say It’s Not True
 11. The Unblinking Eye
 12. Up
 13. Smile