Het rock- en metaljaar 2013
Door op 01 januari 2013

In eerste week van januari blikken we nog eenmaal terug op het voorbije jaar en werpen we een blik vooruit op de komende 12 maanden. 2012 was een uitstekend jaar voor het rock-en metalgenre met in elk subgenre veel goede albums en een concertaanbod waartegen geen agenda of portemonnee was opgewassen. Het was dus weer een jaar van keuzes maken. Er waren legio hoogtepunten zoals de glorieuze comeback van Van Halen, de terugkeer van Soundgarden, het veelzijdige geluid van Ne Obliviscaris en verrassend goede albums van Rival Sons, Graveyard, My Dying Bride, Devin Townsend en Katatonia. Oudjes als Rush, Kiss, ZZ Top, Testament en Aerosmith leverden conform verwachting gedegen albums af of overtroffen die zelfs. Teleurstellingen waren er natuurlijk ook zoals het overlijden van Jon Lord en de zelfmoord van Ronnie Montrose het einde van Nasty Savage of de beschamende soaps rondom Bill Ward en Black Sabbath en Geoff Tate en Queensryche. Het vooraf geroemde project Storm Corrosion van Akerfeldt en Wilson bleek een sof; geen geniaal meesterwerk, maar een medicijn voor insomnia. Muzikanten als Steve Harris, Don Dokken en Yngwie Malmsteen gooiden hun reputatie te grabbel met matige of zelfs slecht klinkende releases. Uiteraard waren er ook weer meesterwerken die door alles en iedereen werden gemist. Was het in 2011 nog Jeff Martin (ex Tea Party) die tevergeefs een wereldplaat afleverde, in 2012 onderging Walking Papers datzelfde lot met nota bene ex-leden van Guns N’ Roses, Screaming Trees en Pearl Jam in de gelederen. De Messi-prijs voor de meest scorende artiest wordt gedeeld door George Lynch die nieuw werk afleverde onder eigen naam, met Lynch Mob en T&N en pretpunktrio Green Day dat maar liefst drie albums uitbracht (!Uno, !Dos, !Tré).

2013 belooft eveneens een interessant jaar te worden. Door de verhuizing van het Fortarock festival naar het Goffert Park in Nijmegen hebben we voor het eerst weer een groot hardrockfestival binnen de landsgrenzen. Bospop keert terug naar zijn bluesrock roots met ZZ Top als headliner en ook kleinere festivals weten volop leuke bands te strikken om het programma te vullen. In het zalencircuit valt ook weer genoeg te zien en horen. Zo krijgt de Ziggo Dome bezoek van o.a. Iron Maiden en Rush en maakt het getalenteerde Poolse kwartet Riverside net als tal van andere acts binnenkort een rondje door het clubcircuit.

Het album dat op voorhand de meeste publiciteit zal genereren is natuurlijk dat van Black Sabbath, het eerste (en vrijwel zeker laatste) album met Ozzy achter de microfoon sinds 1978. Aanvankelijk zou het album in 2012 verschijnen, maar ziekte bij Iommi zorgde voor vertraging. Trekt Iommi een brandend gitaarspoor uit de hel naar aarde of wordt het milder net als zijn andere releases in de 21e eeuw? De heren van Alice in Chains zijn al klaar met hun album en de single Hollow stelt zeker niet teleur. Het Australische Wolfmother had vorig jaar zijn derde album al klaar tot Andrew Stockdale gooide de halve band op straat waarna de band het album opnieuw opnam. De luie donders van Tool komen hopelijk ook nog eens met nieuw plaatwerk. Het vorige album is inmiddels al bijna 7 jaar oud en met uitzondering van zanger annex wijnboer Maynard Keenan horen we weinig tot niets van de heren. In 2013 liggen ook nieuwe albums van Megadeth, Slayer en Judas Priest in het verschiet. Het eerste zal weinig opzien baren want Mustaine is al jaren op voorspelbare wijze aan het consolideren en het tweede zonder twijfel hard, snel en met weinig diepgang omdat Jeff Hanneman niets componeerde en alle stukken dus van de hand van King zijn. Priest komt voor het eerst met een album waaraan oprichter K.K. Downing niet aan meewerkte en zegt te barsten van de energie. Een album van het niveau Screaming For Vengeance lijkt echter onwaarschijnlijk. Wellicht komt de verrassing van het duo Satyricon dat een verrassing in het vooruitzicht stelt. Vanzelfsprekend komt er ook een nieuw Jimi Hendrix album want de muzikale nalatenschap is immers onbegrensd. Daarnaast verschijnt nieuw werk van duizenden andere bands met als met in het oog springende namen in het eerste kwartaal:

Helloween (Straight Out Of Hell) – 18 januari

Riverside (Shrine Of New Generation Slaves) – 21 januari

Voi Vod (Target Earth) – 22 januari

Cult of Luna (Vertikal) – 25 januari

Blind Guardian (A Traveler’s Guide To Space And Time) – 1 februari

Stratovarius (Nemesis) – 22 februari

Darktrone (The Underground Resistance) – 25 februari

W.E.T. (Rise Up) – 26 februari

Soilwork (The Living Infinite) – 5 maart

Trail of Tears (Oscillation) – 22 maart

Sevendust (Black Out The Sun) – 25 maart

Bands die ook nieuwe albums hebben aangekondigd, maar nog geen titel en releasedatum bekend hebben gemaakt zijn er ook legio: Amorphis, Anubis Gate, Anvil, Behemoth, Benedictum, Carcass, Children of Bodom, Dark Tranquility, Death Angel, Deicide, Dream Theater, Enslaved, Exodus, Fates Warning, Flotsam & Jetsam, Ghost, Iced Earth, Tom Keifer, Killswitsch Engage, Masterplan, Mastodon, Motley Crue, Obituary, Saxon, Vicious Rumors en Y&T.

Traditiegetrouw doen we ook weer enkele voorspellingen waarvan we nu al weten dat de AEX gorilla het vaker bij het rechte eind zal hebben.

 • Een reünie van Sepultura in de originele bezetting
 • Scott Weiland keert toch weer terug als zanger bij Velvet Revolver. Hun nieuwe album wordt een mega-flop.
 • Het concert dat Rush geeft bij de inauguratie in de Rock N Roll Hall of Fame zal als live cd en DVD worden uitgebracht
 • De heren van Manowar claimen vijf jaar jonger te zijn als vorig jaar
 • Gary Holt mag weer op tournee met Slayer
 • Metallica ontsnapt weer uit de studio voor een rits lucratieve optredens en neemt meer dan 12 maanden de tijd om een nieuw album op te nemen
 • Op het nieuwe Metallica album is geen plaats voor een gastoptreden van Lou Reed
 • De nieuwe Krokus cd wordt goud in Zwitserland en nergens anders
 • Geoff Tate wordt na één album bij zijn nieuwe label weer op straat gesodemieterd
 • Het bankrekeningsaldo van Sharon Osbourne groeit met minstens 10 miljoen dollar
 • Jimmy Page komt wederom niet met een opvolger van ‘Outrider’ op de proppen en brengt voor de zoveelste keer geremasterd werk van Led Zep op de markt
 • AC/DC strikt Mutt Lange voor de productie van hun laatste album
 • Gene Simmons verliest een testikel in een weddenschap met Hugh Hefner over wie de meeste blonde dames heeft gehad
 • Ted Nugent komt zonder munitie te zitten bij een jachtpartij en wordt verscheurd door een roedel wolven