Robbie Robertson – Testimony
Door op 09 november 2016

Artiest: Robbie Robertson
Album_title: Testimony
Genre: Rock, Pop
Release_date: 11/11/2016
Label: Universal
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3587839
Testimony Robbie Robertson
4
4

Wat een groot genot blijft het toch altijd om The Band en al het andere wat Robbie Robertson heeft gedaan weer terug te horen. Testimony is een glorieuze verzamelaar die tegelijk met een gelijknamige biografie uitkomt.

Dat de Canadese Robbie Robertson een van de allergrootste songschrijvers en gitaristen van de muziekgeschiedenis is mag alom bekend zijn. Nog steeds worden zijn songs gespeeld en opnieuw opgenomen. En met The Band was hij onderdeel van een van de meest invloedrijke bands aller tijden. De combinatie Robertson (gitaar), Garth Hudson (orgel, toetsen), Richard Manuel (piano/zang), Rick Danko (bas/zang) en Levon Helm (drums/zang) had dan ook een chemie die maar zelden vertoond is. Niet raar dat Dylan de band oppakte en het zijn eerste elektrische begeleidingsband maakte. Nou ja, begeleidingsband… The Band stond vanaf het allereerste moment als een zelfstandige unit die Dylan in zijn beste periode de juiste schop onder zijn reet gaf. En op eigen kracht een trits meesterwerken maakte.

Nadat The Band met een legendarisch concert (briljant als The Last Waltz vastgelegd) op Thanksgiving in november 1976 er echt mee stopte duurde het tot 1987 voordat Robertson solo van zich deed spreken. Zijn gelijknamige solodebuut, met de geweldige single Somewhere Down the Crazy River, plaatste, mede door gasten als U2, Peter Gabriel en Maria McKee, Robertson weer volledig terug in de schijnwerpers. Er volgden nog 4 albums soloalbums waarvan Music For The Native Americans de belangrijkste/mooiste was.

Testimony is een fraai tegelijk overzichtelijke verzameling van de songs die het muzikale leven van Robertson bepaald hebben. Van het allereerste begin met Ronnie Hawkins and the Hawks, het daarna opgerichte Levon and The Hawks en de samenwerking met Dylan tot The Band en zijn solo werk. Dus met songs als The Night They Drove Old Dixie Down, Life Is a Carnival, The Weight en The Shape I’m In maar ook Rainy Day Women #12 & 35 en Obviously 5 Believers met Dylan. En het bloedmooie, door Rick Danko de eeuwigheid ingezongen It Makes No Difference (al blijft die Last Waltz-uitvoering nog altijd de diepst emotionele versie) mag daarbij niet onvermeld blijven. En ook het niet op een regulier The Band-album verschenen vreselijk mooie Twilight natuurlijk niet.

Testimony is, hoe raar het ook mag klinken, met 18 tracks natuurlijk veel te beknopt, maar het geeft wel een prachtig overzicht van de muzikale legende die Robertson is.  En mijn god! wat blijft The Band toch belachelijk goed!! Kan niet wachten om nu het boek ook te gaan lezen en de verhalen achter de songs te horen.

Tracklisting Testimony:

 1. Robbie Robertson – Testimony (Unity Mix)
 2. The Band – Bessie Smith
 3. Bob Dylan (& The Band) – Rainy Day Women #12 & 35
 4. The Band – The Night They Drove Old Dixie Down” (Live at The Academy of Music, 1971)
 5. Levon & The Hawks – He Don’t Love You (And He’ll Break Your Heart)
 6. Robbie Robertson – Somewhere Down the Crazy River
 7. The Band – Life Is a Carnival (Live at The Academy of Music, 1971)
 8. The Band – It Makes No Difference
 9. The Band – The Weight (Live at The Academy of Music, 1971)
 10. The Band – Out of the Blue
 11. Levon & The Hawks – I’m Gonna Play the Honky Tonks
 12. Bob Dylan (& The Band) – Obviously 5 Believers
 13. Robbie Robertson – Soap Box Preacher
 14. The Band – Twilight (Song Sketch)
 15. Ronnie Hawkins & The Hawks – Come Love
 16. Robbie Robertson – When the Night Was Young
 17. The Band – The Shape I’m In (Live at The Academy of Music, 1971)
 18. Robbie Robertson – Unbound