Richie Sambora – Aftermath Of The Lowdown
Door op 10 september 2012

Artiest: Richie Sambora
Band: Bon Jovi
Album_title: Aftermath of the Lowdown
Genre: Bluesrock
Release_date: 09/17/2012
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3132029
Aftermath of the Lowdown Bon Jovi
3
3

“Wie met de tijdgeest trouwt, is snel weduwnaar,” luidt een gevleugeld gezegde dat wellicht goed van toepassing is op het nieuwe album van Richie Sambora. Na zijn solodebuut Stranger In This Town (1991) en de gedegen opvolger Undiscovered Soul (1998) heeft Sambora op zijn derde soloschijf het roer flink omgegooid en zijn bluesrock deels ingeruild voor hippe postmoderne rock.

Every Road Leads Home To You opent nog vertrouwd. Aanstekelijke bluesrock met een goede melodielijn en gedreven zang. Compositie, productie en uitvoering zijn dik in orde en de stem van Sambora klinkt nog altijd beter dan die van Jon Bon Jovi. Sugar Daddy klinkt meer als de Goo Goo Dolls dan als Sambora en dat geldt ook voor Nowadays halverwege het album. Tijdens Burn The Candle Down en Learning How To Fly horen we invloeden van bands als Foo Fighters. Stuk voor stuk zijn het goede liedjes, maar ze passen eigenlijk niet bij Sambora; het klinkt minder natuurlijk en soms zelfs wat geforceerd. Op Weathering The Storm, Forgiveness Street en Seven Years Gone klinkt Sambora veel meer op gemak en komt zijn gitaarspel meer tot zijn recht en verzandt het niet in noise. Tekstueel is Sambora goed op dreef en schrijft alle frustraties van zich af. Jawel, deze multimiljonair heeft voldoende frustraties om een avondvullend gesprek met Jort Kelder te vullen.

Aftermath Of The Lowdown is een redelijk goed rockalbum dat echter eerder dan zijn voorgangers tot de vergetelheid zal behoren omdat het minder tijdloos klinkt. Fans van Bon Jovi zullen het album zeker waarderen, fans van Sambora’s eerdere werk zullen zich bij sommige nummers achter de oren krabben en vragen of hun held door zijn publieke affaires met Hollywood bimbo’s af en toe de weg even kwijt was. Dat Sambora een andere koers is gaan varen, komt niet helemaal als een verrassing. Het laatste echt goede Bon Jovi album dateert inmiddels ook al van 1995 (These Days). Minder artistieke prestaties hoeven echter niet minder succes te betekenen want Bon Jovi is al jaren werelds grootste publiektrekker na U2. Wie Sambora graag eens in een kleinere setting dan een voetbalstadion wil zien kan op 9 oktober naar de Melkweg in Amsterdam waar Sambora zijn nieuwe werk ten gehore zal brengen.

Tracklisting Aftermath Of The Lowdown
1.Every Road Leads Home to You (4:41)
2.Sugar Daddy (4:37)
3.Weathering the Storm (4:51)
4.Burn the Candle Down (4:28)
5.Takin’ a Change on the Wind (5:02)
6.Nowadays (4:08)
7.Learning How to Fly (Broken Wing) (4:37)
8.Forgiveness Street (5:43)
9.Walk Beside You (5:03)
10.Seven Years Gone (5:35)
11.You Can Only Get So High (6:22)

Tracklisting Aftermath Of The Lowdown

 1. Every Road Leads Home to You (4:41)
 2. Sugar Daddy (4:37)
 3. Weathering the Storm (4:51)
 4. Burn the Candle Down (4:28)
 5. Takin’ a Change on the Wind (5:02)
 6. Nowadays (4:08)
 7. Learning How to Fly (Broken Wing) (4:37)
 8. Forgiveness Street (5:43)
 9. Walk Beside You (5:03)
 10. Seven Years Gone (5:35)
 11. You Can Only Get So High (6:22)