Reünie-concerten Stone Roses in no time uitverkocht
Door op 22 oktober 2011

Stone Roses - artikelEen reünie van de legendarische Stone Roses; jarenlang was het een onderwerp van roddels en discussie. De band uit Manchester, die met hun debuut in maart 1989 het bijna voorbije popdecennium alsnog een absolute indie-klassieker schonk. De groep die met Fools Gold later dat jaar een magisch groovende single op het nietsvermoedende publiek afvuurde. The Stone Roses, de band die in 1989 en 1990 onaantastbaar bleek  maar vervolgens 4 jaar lang in rechtszaken met hun label Silvertone/Zomba verwikkeld was. Toen in 1994 eindelijk de tweede plaat (Second Coming) op Geffen uitkwam, was het momentum voorbij, ondanks de redelijk succesvolle single Love Spreads.

De verhoudingen tussen zanger Ian Brown en gitarist John Squire lieten nogal wat te wensen over halvewege de jaren negentig en in 1996 stapte Squire uit de band. Hij liet al snel van zich horen via de band Seahorses. De carrière van die groep duurde tot 1999. Ondertussen gooiden de overgebleven Stone Roses hun reputatie te grabbel met een desastreus optreden op Reading 1996. In de herfst van datzelfde jaar trokken Ian Brown en bassist Mani gefrustreerd de stekker eruit. Exit Roses.

In de late jaren negentig en de jaren nul bleven The Stone Roses mede dankzij diverse jubileumedities van het debuutalbum en allerhande compilatie-albums de pers halen. Het materiaal dat de band tussen 1988 en 1991 had uitgebracht werd alom als legendarische bestempeld. Vele bands uit de jaren tachtig en negentig kwamen weer bijeen. Rond The Stone Roses bleef het wat dat betreft stil. Mani was succesvol met Primal Scream en de solo-carrière van Ian Brown liep ook redelijk gesmeerd. In 2005 zei Brown zelfs nog: “There’s more chance of me reforming the Happy Mondays than The Stone Roses.”

Maar inmiddels is het een feit: The Stone Roses zijn weer bijeen. Middels een persconferentie van de band – eerder deze week – werd het nieuws bekend gemaakt. De drie aangekondigde shows in Heaton Park, Manchester (29, 30 juni en 1 juli 2012) verkochten vervolgens in 68 minuten uit. En dan hebben we het over ruim 220.000 kaarten. Zanger Ian Brown gaf reeds te kennen dat de band ook buiten Engeland zal gaan spelen – waar is nog niet bekend – en ook aan de slag gaat met nieuw materiaal. Het wordt dus niet alleen maar een jukebox met oud werk volgend jaar.

Aanvankelijk hadden de heren hun reünie kort na de rellen in Engeland van deze zomer willen aankondigen. Het zou mee kunnen helpen de stemming in het land weer wat te verbeteren. Dat klinkt nogal pompeus maar The Stone Roses waren altijd al zelfingenomen, opgeschoten knaapjes. Hoewel, deze keer leek het eerder oprecht dan arrogant. En bovendien; deze reünie is simpelweg heel relevant en zal bij heel veel muziekliefhebbers wereldwijd voor een prettige opwinding zorgen. Het recente citaat van Liam Gallagher spreekt wat dat betreft boekdelen: “The Stone Roses getting back together: not been this happy since my kids were born.”