Refused – The Shape Of Punk To Come
Door op 06 juni 2010

Band: Refused
Album_title: The Shape Of Punk To Come
Genre: punk
Release_date: 06/07/2010
Label: Epitaph
Release_date_reissue: 06/07/2010
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 2793256

“If you have any affection for hardcore, punk, or the history and evolution of rock music in general, there’s no excuse for not having this genuine landmark album in your collection” – BBC (UK)

“A complex hardcore classic” 4/5 Mojo (UK)

“The material here deserves to be celebrated, and to be unleashed to as many receptive ears as possible. As for every new imagination captured by the vision, the art, and the fall of Refused, it will have been more than worth it.” – (10/10) Drowned In Sound (UK)

“The Shape Of Punk To Come’ is the second most influential album to come out of Sweden after ABBA’s Greatest Hits” – Dagens Industri (Sweden)

“Let’s just say it’s one of the greatest albums ever and leave it at that” – (10/10) Rock Sound (UK)

Zo maar even een aantal persquotes betreffende  The Shape Of Punk To Come van de invloedrijke Zweedse punkband Refused. De band die in 1991 werd opgericht bracht twee albums en een paar EP’s uit die allemaal al geweldige kritieken kregen, voordat ze in 1998 hun klassieker The Shape Of Punk To Come uitbrachten. Dit album bracht een ware revolutie teweeg. Ieder nummer spat uit elkaar van de innovativiteit en de band mixte hardcore punk met jazz breaks, dans beats en strijkers. Wars van alle regels die er mogelijk waren in de punk, was dit een band die in iedere hoek haar grenzen opzocht en daarmee de deuren open zetten voor bands als The Dillinger Escape Plan en een hele reeks post hardcore bands. Het is opvallend dat de band het album deze titel mee gaf en dat het ook daadwerkelijk is uitgekomen. Toch was Refused daarna geen lang leven meer beschoren en een aantal maanden na de release van hun meesterwerk spatte de band uit elkaar.

Epitaph brengt een deluxe editie uit die naast het album ook de dvd The Refused Are Fucking Dead en een live album herbergt. Refused Are Fucking Dead is een goeie docu over de band en met name of de laatste periode na het uitbrengen van The Shape Of Punk To Come. Duidelijk wordt in deze film dat de band absoluut geen zin meer had om weer alle punkclubs af te gaan. Ze wilden veel meer, ze vonden zichzelf ook veel meer dan punk alleen en hadden ook geen interesse meer in het publiek. Feitelijk was de band al doodongelukkig en deed nog een laatste wanhoopspoging om zin er in te krijgen, een Amerikaanse tour van 6 maanden. Dat was het plan, maar na de derde show gaven ze er de brui aan. Tijdens hun allerlaatste show viel de politie binnen en de band was ze dankbaar. Ze hoefden niet meer verder te spelen. Dat is veelzeggend.

De live bonus-cd telt maar liefst twaalf songs. De deluxe edition is een absolute must have voor iedere punkrock liefhebber.

Tracklisting The Shape Of Punk To Come:

Disc1

 1. Worms Of The Senses / Faculties Of The Skull
 2. Liberation Frequency
 3. The Deadly Rythm
 4. Summerholiday Vs. Punkroutine
 5. Bruitist Pome Nr.5
 6. New Noise
 7. The Refused Party Program
 8. Protest Song ‘68
 9. Refused Are Fuckin Dead
 10. The Shape Of Punk To Come
 11. Tannhäuser / Derivè
 12. The Apollo Programme Was A Hoax

Disc2 (DVD)

 1. The Shape Of Punk To Come (Live)
 2. The Refused Party Program (Live)
 3. Circle Pit (Live)
 4. Worms Of The Senses / Faculties Of The Skull (Live)
 5. Hook, Line And Sinker (Live)
 6. Summerholidays Vs. Punkroutine (Live)
 7. Rather Be Dead (Live)
 8. Burn It (Live)
 9. The Deadly Rhytmn (Live)
 10. Coup D’ètat (Live)
 11. New Noise (Live)
 12. Tannhäuser( Live)

Disc3 (DVD)

 1. Refused Are Fucking Death