Rake riffs in aantocht
Door op 14 september 2017

Band: Lynch Mob, Black Country Communion, Mastodon, Sweet Lynch, Moonkings, Revolution Saints, Sons of Apollo

In september en oktober verschijnen traditioneel veel nieuwe albums in het rockgenre en 2017 is geen uitzondering. Niet voor niets hebben tal van radiostations oktober jaren geleden al uitgeroepen tot rocktober. Uit de honderden releases die binnenkort verkrijgbaar zullen zijn, maakten we een selectie van interessante albums. Het merendeel van die albums hebben we nog niet gehoord, dus de kans bestaat dat er een flinke misser tussen zit. We hebben er vertrouwen in dat de meeste albums niet teleurstellen. Om elke schijn van corruptie en voortrekkerij te vermijden, hadden we de releases alfabetisch kunnen rangschikken, maar dat doen we natuurlijk niet.

lynchmobthebrotherhoodcdLynch Mob – The Brotherhood

De eerste video die van dit album verscheen was voor het nummer Main Offender. Dat nummer maakt duidelijk waar Lynch Mob voor staat: stevige hardrock geschoeid op harde, swingende riffs. Laat je niet afschrikken door de oerlelijke foto op de hoes. Het album staat vol pakkende nummers met heerlijk gitaarwerk van George Lynch. Voeg daarbij de sterke vocalen van Oni Logan en je hebt een topplaat.

sonsofapollopsychoticcdSons of Apollo – Psychotic Symphony

Het laatste album van Dream Theater was een sof. De troon in het progrock genre is dus vacant. Ne Oblivicaris en Voyager deden al pogingen, maar krijgen concurrentie van een nieuwe formatie met de naam Sons of Apollo. Op de drumkruk vinden we voormalig DT trommelaar Mike Portnoy, op toetsen nog een oud DT lid: Derek Sherinian. Voeg daarbij alleskunner op de bas Billy Sheehan, veelzijdig gitarist Ron ‘Bumblefoot’ Thal en zanger Jeff Scott Soto en je hebt een topband. De eerste video klinkt veelbelovend. Luister eens naar die lange gitaarsolo. Misschien totaal niet meer van deze tijd, maar o zo lekker.

blackcountrycommunionivalbumBlack Country Communion – IV

Na het derde album kregen bassist/zanger Glenn Hughes en gitarist Joe Bonamassa ruzie. Het drukke opname- en toerschema van Bonamassa zou nauwelijks ruimte laten op BCC’s albums te promoten. Ze verlegden de focus op hun solocarrières, maar inmiddels hebben de heren hun ruzie bijgelegd en hebben ze een vierde album opgenomen dat eind september verschijnt. Ook toetsenist Derek Sherinian en drummer Jason Bonham zijn weer van de partij.


mastodoncolddarkplaceepMastodon – Cold Dark Place

In onze recensie van Mastodon’s laatste plaat Emperor of Sand meldden we al dat de heren voldoende materiaal hadden voor een dubbelalbum. Ze maakten er één plaat van die niet tegenviel, maar ook geen nieuwe deuren opende. Blijkbaar vond men het zonde om zoveel nummers op de plank te laten liggen en koos men ervoor om een EP uit te brengen met vier nummers getiteld: Cold Dark Place.

boulevardBoulevard – IV Luminescene

De Canadese AOR formatie Boulevard leverde eind jaren tachtig een aantal AOR klassiekers af die de liefhebbers nog steeds in hun collectie koesteren. Door de fraaie melodieën en prachtige vocalen kon de band zich met gemak meten met de toppers in het genre. Sterker nog, ze hoorden thuis aan de top. De heren zijn weer bij elkaar en hebben een nieuwe plaat in de Abbey Road studios opgenomen die 22 september verschijnt.

revolutionsaintsRevolution Saints – Light In The Dark

De meeste projecten hebben een eenmalig karakter, maar dit jaar krijgt na KXM ook Revolution Saints een vervolg. De troika Brad Gilles (Nightranger),  Doug Aldrich (Dead Daisies, ex-Whitesnake) en Deen Castranova hebben voor het Italiaanse Frontiers logo een tweede plaat opgenomen die op 13 oktober het licht ziet.

sweetlynchunifiedcdSweet Lynch – Unified

Een devoot christelijke zanger en een atheïstische gitarist die samen een plaat uitbrengen? Kan dat? Ja hoor, te oordelen naar hun tweede samenwerking die in november zal verschijnen. De zanger van Stryper en de productieve gitarist van Lynch Mob (en nog een rits andere projecten) delen dezelfde muzikale smaak en toveren op 10 november een puik klinkende plaat uit de hoge hoed.

vandenbergsmoonkingssecondalbummkiiVandenBerg’s Moonkings – MKII

Adje van den Berg is de laatste jaren gelukkig weer wat vaker met zijn gitaren aan de slag dan met zijn penselen. De invloeden van Free, Bad Company en Cream uit zijn jonge jaren zijn weer volop terug te horen in het eerste nummer van het nieuwe album. Moonkings zal aan het eind van het jaar een toer door Nederland maken om het album te promoten.