Quireboys – A Bit Of What You Fancy
Door op 03 maart 2011

Band: Quireboys
Album_title: A Bit Of What You Fancy
Genre: rock
Label: Parlophone/EMI
Release_date_reissue: 02/21/2011
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2881305
A Bit Of What You Fancy Quireboys
3.5
3.5

Twintig jaar geleden werden de Quireboys beschouwd als het Engelse equivalent van Guns N’ Roses. Visueel lijkt dat logisch; een blik op een willekeurige bandfoto en je ziet een vent met een bandana, een kerel met een hoge hoed, veel leer en cowboylaarzen. Muzikaal gaat de vergelijking in mindere mate op omdat GNR was geënt op het muzikale concept van Aerosmith en de Quireboys gewoon een oer-Engelse voortzetting van The Faces zijn. Die vergelijking met The Faces wordt nog versterkt door het stemgeluid van zanger Spike dat als twee druppels water lijkt op dat van Rod Stewart.

Voor hun debuut waren de Quireboys een ware attractie in Londen en omstreken. Ze verkochten clubs dagenlang op rij uit en stonden ruim een week in een uitverkochte Marquee club. Ze werden uiteindelijk getekend door een groot label en naar Los Angeles gevlogen voor de opname van hun debuutalbum. A Bit Of What You Fancy ligt twee decennia later nog altijd lekker in het gehoor, de bluesy rock n’ roll swingt en het album bevat voldoende goede composities om te blijven boeien. De single Hey You was een bescheiden hit en deed het ook in ons land niet onaardig. Goede connecties bezorgden de band een plek op de Monsters of Rock karavaan die met headliner Whitesnake door Europa trok (destijds in het Galgewaard stadion in Utrecht). Toch bleef de grote doorbraak uit en waren de Quireboys alleen in het Verenigd Koninkrijk zeer succesvol. Achteraf was dat niet zo vreemd want bijna alle glamrock- en sleazebands legden het begin jaren negentig af tegen de destijds bijzonder hippe grunge bands.

Voor deze heruitgave zijn 8 demotracks opgedoken en toegevoegd aan het geremasterde originele album. De demoversies zijn een tikkeltje ruiger dan  de albumversies die soms net wat te gepolijst klinken. De band bestaat vandaag de dag nog steeds en hoopt op enige herwaardering van hun debuut. Gezien de tijdgeest is die kans niet bijzonder groot. Desalniettemin is A Bit Of What You Fancy een aanrader voor iedereen die de band destijds links liet liggen. Ze zijn beter dan je op grond van de Kerrang hype zou verwachten.

Tracklisting A Bit Of What You Fancy:

 1. 7 O’ Clock
 2. Man On The Loose
 3. Whippin’ Boy
 4. Sex Party
 5. Sweet Mary Ann
 6. I Don’t Love You Anymore
 7. Hey You
 8. Misled
 9. Long Time Comin’
 10. Roses & Rings
 11. There She Goes Again
 12. Take Me Home
 13. 7 O’ Clock (demo)
 14. Man On The Loose (demo)
 15. I Don’t Love You Anymore (demo)
 16. Hey You (demo)
 17. Misled (demo)
 18. Long Time Comin’ (demo)
 19. Roses & Rings (demo)
 20. Take Me Home (demo)