Queens Of The Stone Age – Queens Of The Stone Age
Door op 08 maart 2011

Band: Queens Of The Stone Age
Album_title: Queens Of The Stone Age
Genre: Rock, Stonerrock
Label: Rekord Rekord
Release_date_reissue: 03/03/2011
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2891749
Queens Of The Stone Age Queens Of The Stone Age
4.5
4.5

Josh Homme heeft besloten het debuutalbum van QOTSA (dat uit kwam via Roadrunner Records) te re-masteren, aan te vullen met drie tracks en uit te brengen op zijn eigen label Rekords Rekords (‘Starting A Revolution Against Shitty Rock’). Voor wie het debuut niet in de kast heeft staan, een uitgelezen kans om deze dan nu wel aan te schaffen. De drie aanvullende nummers, The Bronze, These Aren’t The Droids You Are Looking For en Spiders And Vinegaroons staan opvallend genoeg niet gebundeld aan het einde van het album, maar verspreid. Van de originele tracklist en volgorde wordt dus opzettelijk afgeweken.

Spiders And Vinegaroons (ooit verschenen op een split Kysuss/QOTSA EP die uitkwam op het legendarische Man’s Ruin label) is een ingewikkelde en experimentele instrumentale track die goed past binnen de tweede helft van de plaat. The Bronze (afkomstig van de split EP met Beaver, net als These Aren’t The Droids You’re Looking For) is een waanzinnig goeie track.

Het debuut van QOTSA laat het briljante van Josh Homme al heel goed horen. Sterker nog, deze cd doet achteraf gezien niets onder voor een Rated R (de cd waar QOTSA naar grote publiek begon door te breken). Toch werd deze plaat in 98 vrijwel niet opgemerkt door de pers. Misschien omdat het op Roadrunner uitkwam en niet echt metal was? Omdat alleen toen nog Kyuss fans wisten wie Josh Homme was en nog niet veel konden met zijn nieuwe band? Wie zal het zeggen. Feit blijft dat Homme, die deze plaat alleen opnam met drummer Alfredo Hernandez, onmiddellijk zijn kenmerkende stijl van repeterende riffs, hypnotiserende gitaarlijnen en melodieuze zang neerzette. En dat is ongelofelijk knap. In zijn plaats hadden velen doorgeborduurd op de sound van Kyuss, maar niet Homme. Hij koos niet voor de gemakkelijke weg en dat leverde een klassieker op.

Tracklisting Queens Of The Stone Age:

 1. Regular John
 2. Avon
 3. If Only
 4. Walkin’ On The Sidewalks
 5. You Would Know
 6. The Bronze
 7. How To Handle A Rope
 8. Hispanic Impressions
 9. You Can’t Quit Me Baby
 10. These Aren’t The Droids You’re Looking For
 11. Give The Mule What He Wants
 12. Spiders And Vinegaroons
 13. I Was A Teenage Hand Model