Quaker City Night Hawks – QCNH
Door op 05 maart 2019

Band: Quaker City Night Hawks
Album_title: QCNH
Genre: southernrock,rootsrock
Release_date: 03/01/2019
Label: Lightnin Rod Rcords
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3857595
QCNH Quaker City Night Hawks
3.5
3.5

Het uit Fort Worth afkomstige Quaker City Night Hawks bracht op de voorganger El Astronaute rauwe 70’s rock vermengd met rudimentaire Texas blues en boogie uit op Lightnin Rod, op het platenlabel uit Nashville dat de eveneens in Ft. Worth verblijvende James McMurtry en Jason Isbell herbergde, brengt nu ook de titelloze opvolger uit.

Het zijn nog steeds Dave Matsler en Sam Anderson die naast de gitaarpartijen en zang de songs aanleveren en samen met drummer Aaron Haynes de vaste kern van QCNH vormt. Het trio tast in de Niles City Sound  met producer Austin Jenkins, die nog met soulman Leon Bridges samenwerkte en de hulp van enkele gastmuzikanten de rijk geschakeerde muzikale invloeden af in een uiterst gevarieerde exploratie.

Better in the Morning opent de score, een op een solide southernrock stramien gebaseerde ritmische jam waarbij de gitaartjes mooi ineen haken, een ideale roadsong. De reis gaat verder met Colorado, sprankelende countryrock waarin de sfeervolle achtergrondzang wordt afgewisseld met melodieuze gitaarpartijen. Die  worden in Fox In The Henhouse geflankeerd door  aanstekelijk pianogetokkel en driftige drumroffels die voor een behoorlijke versnelling zorgen in de finale.

Het hard rockende op loodzware structuren gemetselde Hunters Moon vormt een sterk contrast met Elijah Ramsey. Een ontluisterend oorlogsverhaal vanuit de ooghoek van een man die in de nasleep van 9/11  bij de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden Oosten verzeild, akoestisch snarenwerk, percussie en synthesizers zetten een psychedelisch getinte soundtrack uit. Die loopt naadloos verder  in Grackle King dat naar Pink Floyd refereert met een vervormd, ruimtelijk klankspectrum.

Opvallend zijn de door Anderson gecomponeerde tracks Suit in the Back is een even funky zijstapje en Pay To Play is een melodieuze soulgetinte track. Ook Matsler durft afwijken van de meer vertrouwde rockpaden, orgel en blazerssectie zorgen voor een  hitsig intermezzo in Tired Of You Leaving. Ter afsluiting gaat de drummer nog even uitgebreid loos in een energiek Freedom.

Tracklisting QCNH:

  1. Better in the Morning
  2. Suit in the Back
  3. Colorado
  4. Pay To Play
  5. Fox in the Henhouse
  6. Hunter’s  Moon
  7. Elijah Ramsey
  8. Crackle King
  9. Tired of You Leaving
  10. Freedom

Written in Music Nieuwsbrief