Publiciteit betekent nog geen populariteit
Door op 27 mei 2010

Band: Aerosmith
Genre: Rock

Tijdens de herfst en winter was Aerosmith vrijwel elke week in het nieuws. Zanger Steven Tyler viel van het podium en brak zijn schouder, Tyler zou de band verlaten, Lenny Kravitz zou zanger worden, toen Billy Idol, een soloplaat van Joe Perry, Aerosmith zou ermee kappen, gezondheidsproblemen bij de andere leden, Tyler in een afkickkliniek, Tyler terug in de band, een Zuid Amerikaanse tour, een Europese tournee, etc.

Tijdens die Europese tour zou Aerosmith op 23 juni een concert geven in het Goffert Park te Nijmegen. Wegens tegenvallende kaartverkoop heeft Mojo Concerts het optreden verplaatst naar het Gelredome XS in Arnhem. Dat betekent een reductie van 60.000 plekken naar maximaal 12.000 plekken. Tegelijk werd bekend dat supportband Steel Panther heeft afgezegd. Het gebrek aan belangstelling kan diverse reden hebben:

  1. Het concert valt midden in het WK voetbal hoewel die dag Nederland noch een topper als Argentinië of Brazilië speelt;
  2. Aerosmith heeft al geen jaren een album met nieuw materiaal uitgebracht. ‘Just Push Play’ stamt al uit mei 2001;
  3. De interesse voor de bands van weleer is tanende. Artiesten als Judas Priest, Kiss, Black Sabbath, Alice Cooper, ZZ Top, Deep Purple, Scorpions etc. lopen op hun laatste benen en de fans uit de jaren zeventig en tachtig hebben het nu wel gezien;
  4. Aerosmith speelt ook op het Graspop festival net over de grens in België en is daar samen met veel andere bekende namen uit het genre te zien en te beluisteren (Kiss, Ratt, Saxon, Motörhead etc.).

Deze verplaatsing lijkt het gelijk van Mojo te bevestigen dat er geen markt meer is voor grootschalige hardrockfestivals in Nederland. De belangstelling voor Metallica viel vorig jaar ook al tegen en buiten AC/DC, Iron Maiden en Rammstein lijkt geen enkele band in het heavy genre nog in staat om 25.000+ toeschouwers te trekken. De redactie houdt het op de nabijheid van het Graspop festival waardoor al eerder het Arrow festival sneuvelde.