Porcupine Tree – The Incident
Door op 15 oktober 2009

Band: Porcupine Tree
Album_title: The Incident
Genre: Rock
Release_date: 09/15/2009
Label: Roadrunner,
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2659006
The Incident Porcupine Tree
4
4

Als muziek haute cuisine zou zijn dan was het recept voor The Incident uit eerdere recepten eenvoudig te distilleren. Neem Animals van Pink Floyd, Brave van Marillion en Lateralus’van Tool en mix ze op een sudderend vuurtje door elkaar. Het resultaat is een intrigerend album met een overkoepelend thema, terugkerende riffs en prachtige muzikale passages. Iedereen die Procupine Tree al een tijdje volgt weet dat The Incident geen incident is.

De band levert al jarenlang indrukwekkende albums af en spreekt inmiddels een breder publiek aan dan fans van symfonische rock.  Waarom de band nog niet de status heeft van Pink Floyd ligt vermoedelijk aan het stemgeluid van Steven Wilson. Hij zingt niet slecht, maar een echt goede zanger is hij niet. Componeren kan hij echter als de beste. Op het veertiendelige titelnummer dat maar liefst 55 minuten duurt laat hij horen waartoe hij in staat is. Uitschieter is Time Flies waarvoor veelvuldig is gejat bij Pink Floyd, maar desalniettemin uitgroeit tot een kraker die we kunnen kwalificeren als het beste nummer dat Gilmour en Waters niet schreven.

Noemenswaardig zijn ook de riffmonsters The Blind House en Octane Twisted en het gevoelige Kneel And Disconnect. De korte instrumentale passages tussen de langere stukken zorgen ervoor dat je geboeid naar het titelnummer blijft luisteren.  Op de tweede cd staat een toetje in de vorm van een viertal nummers waarvan Remember Me Lover veruit de beste compositie is. Na veelvuldige beluistering is maar één conclusie mogelijk: Porcupine Wilson en co. zijn er opnieuw in geslaagd om een uitstekende reeks albums te continueren.

Tracklisting The Incident:

Disc1

 1. Occam’s Razor (1:55)
 2. The Blind House (5:47)
 3. Great Expectations (1:26)
 4. Kneel And Disconnect (2:03)
 5. Drawing The Line (4:43)
 6. The Incident (5:20)
 7. Your Unpleasant Family (1:48)
 8. The Yellow Windows Of The Evening Train (2:00)
 9. Time Flies (11:40)
 10. Degree Zero Of Liberty (1:45)
 11. Octane Twisted (5:03)
 12. The Séance (2:39)
 13. Circle Of Manias (2:18)
 14. Drive The Hearse (6:41)

Disc2

 1. Flicker
 2. Bonnie The Cat
 3. Black Dahlia
 4. Remember Me Lover