Porcupine Tree – Octane Twisted
Door op 09 januari 2013

Band: Porcupine Tree
Album_title: Octane Twisted
Genre: progrock
Release_date: 11/19/2012
Label: Kscope
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3159512
Octane Twisted Porcupine Tree
4
4

Porcupine Tree’s vorige officiële releases waren Atlanta (2011) en Anesthetize (2010), respectievelijk een live cd en een live DVD. De nieuwe cd Octane Twisted is eveneens een live cd. Normaliter zou je denken dat de artiesten in kwestie geen inspiratie hebben voor een nieuw album en op deze manier een paar grijpstuivers proberen te verdienen. In dit geval gaat die vlieger niet want bandleider Steven Wilson lijkt altijd te barsten van de ideeën getuige zijn recente output onder eigen naam, in het duo Blackfield en zijn (minder geslaagde) samenwerking met dat andere genie, Michael Akerfeldt.

Circa anderhalf jaar geleden doken geruchten op dat Wilson het wel had gezien met Porcupine Tree en de voorkeur gaf aan een solocarrière. Die geruchten leken te worden gestaafd door het feit dat de laatste studioplaat van Porcupine Tree alweer dateert van 2009 (The Incident). Niet eerder zat er zoveel tijd tussen studioalbums. In deze tijden van dalende cd-verkopen en sinds kort ook dalende concertbezoeken, zal het zelfs voor een talent als Wilson niet meevallen om een belegde boterham als soloartiest en met het ontoegankelijke Blackfield te verdienen. Om de tijd tot een nieuw Porcupine Tree te overbruggen verschijnt daarom een integrale liveuitvoering van The Incident (cd 1) aangevuld met een zevental nummers (cd 2) uit eerdere jaren.

De liveuitvoeringen van The Incident klinken wat ruiger dan de studioversies en onderstrepen hoe goed Porcupine Tree op het podium was. In tegenstelling tot eerdere live-opnamen horen we geen lange improvisaties op cd 1. De andere cd is eerlijk gezegd beter dankzij het prima Stars Die Live, het adembenemende Russia On Ice, de lange versie van Even Less en de minstens zo mooie afsluiter Arriving Somewhere But Not Here. Steven Wilson en drummer Gavin Harrison overtreffen zichzelf met hun instrumentbeheersing en subtiliteit. De vocalen van Wilson waren en zijn het minst overtuigende aspect van de band. Wilson zingt weliswaar niet slecht, maar een echt goede zanger met een groot bereik zou deze fantastische luisterervaring nog beter maken.

Het is te hopen dat Wilson binnenkort de bandleden weer optrommelt voor een vervolg want Porcupine Tree is beter en interessanter dan alle projecten van Wilson bij elkaar. Naast een dubbel cd versie is er overigens ook een triple pack met een DVD verkrijgbaar.

Tracklisting Octane Twisted
1. Occam’s Razor
2. The Blind House
3. Great Expectations
4. Kneel and Disconnect
5. Drawing the Line
6. The Incident
7. Your Unpleasant Family
8. The Yellow Windows of the Evening Train
9. Time Flies
10. Degree Zero of Liberty
11. Octane Twisted
12. The Seance
13. Circle of Manias
14. I Drive the Hearse
15. Hatesong
16. Russia on Ice / the Pills I’m Taking
17. Stars Die
18. Bonnie the Cat
19. Even Less
20. Dislocated Day
21. Arriving Somewhere but Not Here

Written in Music Nieuwsbrief