Plotsklaps is er een nieuw Wolfmother album
Door op 26 maart 2014

Band: Wolfmother
Album_title: New Crown
Genre: hardrock

De eerste twee albums van Wolfmother, Wolfmother (2006) en Cosmic Egg (2009), waren enorme successen. Mede dankzij hun energieke concerten bouwde het Australische trio binnen een mum van tijd een ijzersterke reputatie op en speelde op tal van festivals. Binnen de band rommelde het behoorlijk. Zanger en gitarist Andrew Stockdale wisselde sneller van muzikanten dan van onderbroek waarna de band implodeerde. Stockdale ging verder op de solotoer en debuteerde met het puike Keep Moving.

De verkoopcijfers van Keep Moving vielen wereldwijd tegen en de naam Stockdale geniet nu eenmaal veel minder bekendheid dan Wolfmother. Verstoken van inkomsten en optredens koos Stockdale eieren voor zijn geld en blies Wolfmother nieuw leven in. Een logische keuze want zelfs Axl Rose maakte zich niet onsterfelijk belachelijk door de naam Guns N’ Roses te laten vallen en onder eigen naam verder te gaan. Plotseling is er nu een nieuw album genaamd New Crown. Fysieke exemplaren zijn nog niet te krijgen, maar het album staat wel integraal op iTunes en op de Facebook pagina van de band.

Binnen luttele Jaren tijd vertrokken Chris Ross en Myles Haslett en hun opvolgers Aidan Nemeth en Will Scott. Het nieuwe album werd opgenomen met bassist en keyboardspeler Ian Peres en drummer Vin Steele. Merkwaardig genoeg doen de nieuwe bandleden Elliott Hammond en Hamish Rosser niet mee. Snapt u het nog?

Stockdale verklaarde zich als volgt: “Being in a band offers so many different challenges. I have a good relationship with most people that have been in this band – but there are things you just can’t change. In any profession people come and go. Some will stay for three months and others will be around for three years. Being in a band in just the same.”

Na een eerste luisterbeurt kunnen we concluderen dat het geluid van Wolfmother weinig is veranderd. De gruizige riffs, de typische kopstem van Stockdale, de invloeden van Black Sabbath, Led Zeppelin en Jethro Tull en de onstuimige ritmes, ze zijn er allemaal. Het is duidelijk hoorbaar dat er minder budget beschikbaar was dan vorige keren want de productie is niet zo goed als bij Cosmic Egg. Na een flitsende start zakt de kwaliteit van het songmateriaal in de tweede helft flink in. New Crown heeft toch veel weg van een haastklus. Opmerkelijk is dat ook het fantasy artwork is ingeruild voor een lowbudget cover. We zijn benieuwd hoe lang de huidige bezetting bij elkaar blijft.

Hieronder kun je alvast een nieuw nummer beluisteren: