×

Recensie

Rock

18 september 2014

Plank

Hivemind

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Akoustik Anarkhy

Hivemind Plank Rock 4 Plank – Hivemind Written in Music https://writteninmusic.com

Het Engelse instrumentale rock-trio Plank (Dave Rowe op gitaar en toetsen, Ed Troup op basgitaar en Liam Stewart achter het drumstel) bracht in 2012 het debuutalbum Animalism uit waarmee ze zichzelf in het vizier van liefhebbers van psychedelische, prog- en krautrock plaatsten. Plank, ook wel Plank!, komt nu met een tweede album, Hivemind, en nieuw hierop is de bijdrage van drummer Stewart; hij vervangt zijn voorganger Johnny Winbolt-Lewis.

Hivemind is een prachtige mengelmoes van prog, post-rock, electronica en Krautrock. Het album biedt ruim voldoende spannende momenten en uitstapjes die je geboeid houden. De steeds wisselende, geanimeerde maar tegelijkertijd heldere structuren van de tien nummers dragen bovendien bij aan een ‘volledige’ luisterervaring. Hivemind laat zich beluisteren als een album met een vastberaden richting, zonder zichzelf te herhalen.

Het is een interessante plaat, soms heftig, dan weer verfijnd en subtiel. Uiteenlopende genres worden moeiteloos afgewisseld en met elkaar verweven, terwijl die verschillende muzikale aspecten je als luisteraar nooit worden opgedrongen. Het blijft allemaal zeer behapbaar en dat is misschien wel de kracht van dit album. Het blinkt uit in een misleidende eenvoud. Het Engelse trio weet heel goed waar hun talenten liggen en lijkt zich zeer bewust dat ‘too much’ vaak echt ‘too much’ is.

De albumtitel refereert, behalve aan “de miljoenen geleedpotigen waar het voortbestaan van ons wereldwijde ecosysteem van afhangt” en het chaotische maar tegelijkertijd georganiseerde gedrag van de korfbewoners, aan een groep mensen die samenwerken als één persoon. En dat hoor je duidelijk terug op Hivemind.

Op de cd worden de tracks ingedeeld in kant A en B. Een tweedeling die na het beluisteren begrijpelijk is. Kant A bestaat uit gestructureerde, afzonderlijke tracks, terwijl kant B meer één sfeer probeert neer te zetten en wat lichter en melodieuzer is. Beschouwt de band hun muziek dan misschien ook als het meest geschikt om op de klassieke drager te beluisteren? Het album is in ieder geval op 180-grams vinyl verkrijgbaar en staat al op mijn verlanglijstje.

Tracklisting Hivemind:

  1. Grasshoppers From Mars
  2. Aphidelity
  3. Dark Web
  4. Swarm Behaviour
  5. Metamorphosis
  6. Moth Lover
  7. Drone
  8. Waterboatman
  9. Cricket
  10. Khepri


  1. GRASSHOPPERS FROM MARS
  2. APHIDELITY
  3. DARK WEB
  4. SWARM BEHAVIOUR
  5. METAMORPHOSIS
  6. MOTH LOVER
  7. DRONE
  8. WATERBOATMAN
  9. CRICKET
  10. KHEPRI