×

Recensie

Rock

26 september 2011

Why Pink Floyd...?

Pink Floyd

Meddle

Geschreven door: Eric Rijlaarsdam

Uitgebracht door: Harvest

Meddle Pink Floyd Rock 4 Pink Floyd – Meddle Written in Music https://writteninmusic.com

Tegenwoordig is het gebruikelijk dat een band zo ongeveer eens per twee jaar een album uitbrengt. Dat was in de jaren ’60 en het begin van de jaren ’70 wel anders, toen was norm minimaal één album per jaar. En dus bracht Pink Floyd, dat in 1967 debuteerde met The Piper At The Gates Of Dawn, al in 1971 haar zesde album uit.

Meddle werd in de eerste helft van 1971 opgenomen en in oktober van dat jaar uitgebracht. De opnames zouden oorspronkelijk plaatsvinden in de Abbey Road studio’s, maar de acht-sporen opnameapparatuur die daar beschikbaar was, voldeed niet aan de eisen van de band. Daarom werden de resultaten van de eerste sessies overgezet op zestien-sporen tapes en daarmee werd in kleinere studio’s in Londen verder gewerkt.

De verschillende tracks op Meddle klinken behoorlijk gevarieerd, maar het album toont toch duidelijk meer samenhang dan zijn voorganger Atom Heart Mother en is mede hierdoor stukken toegankelijker. Het album vormt min of meer een overgang tussen het experimentele werk van de vroege Pink Floyd en het commerciële succes dat twee jaar later zou volgen na de release van The Dark Side Of The Moon. Eén van de nummers van dat succesalbum, Brain Damage ontstond al tijdens de sessies voor Meddle.

Meddle opent zeer sterk met One Of These Days, waarin Roger Waters en David Gilmour allebei beide een basgitaar ter hand nemen. Voor de zanglijn werd Nick Mason’s falsetzang op dubbele snelheid opgenomen en vervolgens op normale snelheid afgespeeld.

Na One Of These Days komt het rustige, akoestische A Pillow Of Winds en hierna volgt het mooie Fearless. Deze song wordt met name gekenmerkt door de opnames uit het stadion van Liverpool, waarop de supporters You’ll Never Walk Alone zingen. De jazzy popsong San Tropez werd geïnspireerd door een reisje naar het zuiden van Frankrijk. De afsluiter van de A-kant is Seamus, door velen gezien als de slechtste Pink Floyd song ooit. Het novelty-nummer bevat de hond van Steve Marriott (Small Faces, Humble Pie), die meehuilt met de muziek.

Gelukkig zijn de overige tracks op de A-kant van Meddle een stuk beter dan Seamus. Desondanks voelt de eerste helft van het album toch vooral aan als een voorspel voor het epische, 23 minuten durende Echoes, dat de gehele B-kant van Meddle vult. Pink Floyd spendeerde zes maanden aan het opnemen van Echoes en werkte eraan in drie verschillende studio’s. Het nummer zou later de titeltrack worden van de verzamelaar album Echoes: The Best of Pink Floyd. En terecht, het nummer vormt één van de hoogtepunten uit de periode tussen het vertrek van Syd Barret en de commerciële doorbraak.

Op Meddle liet Pink Floyd de meer experimentele muziek van de voorgaande albums varen en maakte de band zich op voor de promotie naar stadionformaat, die later zou volgen. Dit maakt Meddle tot een belangrijke plaat in de carrière van Pink Floyd. Het album is minder uitdagend dan bijvoorbeeld Ummagumma, maar zal veel fans van de latere Pink Floyd daardoor waarschijnlijk juist meer aanspreken.

Kant A:

  1. One Of These Days
  2. A Pillow Of Winds
  3. Fearless
  4. San Tropez
  5. Seamus

Kant B:

  1. Echoes

Meer uit deze special

  1. De herontdekking van Pink Floyd begint vandaag
  2. Pink Floyd – The Piper At The Gates Of Dawn
  3. Pink Floyd – A Saucerful Of Secrets
  4. Pink Floyd – Music From The Film More
  5. Pink Floyd – Ummagumma
  6. Pink Floyd – Atom Heart Mother
  7. Pink Floyd – Meddle
  8. Pink Floyd – Obscured By Clouds
  9. Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon
  10. Pink Floyd – Wish You Were Here
  11. Pink Floyd – Animals
  12. Pink Floyd – The Wall
  13. Pink Floyd – The Final Cut (remaster)
  14. Pink Floyd – A Momentary Lapse Of Reason
  15. Pink Floyd – The Division Bell
  16. Why Pink Floyd? (Deel 1)
  17. Why Pink Floyd? (Deel 2)
  18. Why Pink Floyd? (deel 3)
  19. Why Pink Floyd? (deel 4)