×

Recensie

Rock

21 november 2016

Pink Floyd –

The Early Years 1967-1972

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Pink Floyd Records

The Early Years 1967-1972 Pink Floyd Rock 3 Pink Floyd – Cre/ation The Early Years 1967-1972 Written in Music https://writteninmusic.com

De echte liefhebbers gaan de laatste maanden van 2016 overleven op water en brood omdat ze de bijna €500,- kostende en 27 schijfjes tellende Pink Floyd-box The Early Years 1967-1972 hebben aangeschaft. Het gepeupel doet het met de dubbel-cd Cre/ation The Early Years 1967-1972, waarop de hoogtepunten zijn verzameld.

Laten we eerlijk zijn, het zijn ook vooral de echte Pink Floyd-liefhebbers die heel blij worden met een kloeke box waarin de beginjaren van de band zijn samengebald. Pink Floyd is ontegenzeggelijk één van de grootste groepen aller tijden, met een enorme fanschare. Maar de massa is toch het meest gecharmeerd van ruwweg het werk van 1972 tot 1979 (lees: Dark Side Of The Moon tot – en eventueel met – The Wall). De periode daarvoor is in alle psychedelica en experimenteerdrift voor de fijnproevers. Binnen al dat werk valt héél veel te genieten, zoals WrittenInMusic met haar uitgebreide Pink Floyd-retrospectief enkele jaren geleden ook al aantoonde. Het echter de vraag of Cre/ation The Early Years 1967-1972 het uitgelezen middel is om potentieel geïnteresseerden in die vroegere periode te introduceren.

Van de 27 tracks op deze dubbel-cd zijn er 19 nog niet eerder uitgebracht. Het zijn echter de acht tracks die wél eerder zijn uitgebracht die hun stempel drukken. Openingstandem Arnold Layne en See Emily Play is al op verschillende (her)uitgaven teruggekomen, onder meer op Relics uit 1971. Daarop vinden we ook Careful With That Axe, Eugene en Paintbox. Al moet gezegd dat op dit Cre/ation een 13 seconden langere versie staat (echter ook niet nieuw, die stond in 2007 geleden ook al op de reissue van The Piper At The Gates Of Dawn). Embryo vonden we eerder al in deze vorm op de compilatie Works. Matilda Mother (oorspronkelijk van The Piper At The Gates Of Dawn) is hier geplaatst in een alternatieve versie van de remix van de alternatieve versie (bent u daar nog?) die in 2010 op An Introduction To Syd Barrett stond en Jugband Blues is niet bijster anders dan de versie die al op A Saucerful Of Secrets stond, De laatste drie tracks vind je in licht andere vorm op Obscured By Clouds. Een cd als deze zou toch vooral bedoeld moeten zijn om de luisteraar warm te maken voor de duurdere box, waarvan volgend jaar de diverse schijfjes ook los in de verkoop gaan. Met deze nummers wijs je fans echter vooral op weg naar andere uitgaven.

Haal die – overigens puike – nummers weg en je houdt een verzameling erg interessante live-opnames en diverse ongebruikte Zabriskie Point segmenten over. De BBC-sessies zijn prachtig en laten een band horen die alle elementen al in zich heeft om uiteindelijk de wereldact te worden die zij werden. Met name het tweeluik Green Is The Colour en Careful With That Axe, Eugene dat de eerste cd afsluit, is daar een mooi voorbeeld van. De band stijgt op en komt niet meer terug op de grond. Hier toont zich overigens wel de meerwaarde van de inclusie van de studioversie van Careful With That Axe, Eugene. Door beide versies op dezelfde schijf te plaatsen, hoor je heel sterk de ontwikkeling die Pink Floyd als band heeft doorgemaakt in korte tijd. Voor de Nederlandse fans is de toevoeging van Interstellar Overdrive live in Paradiso 1969 (opgenomen door de VPRO) overigens ook best aardig, al blijkt uit de opnames nergens dat het in de hoofdstad is opgenomen. Bij de bandversie van Atom Heart Mother die in 1970 in Montreux is opgenomen, is wel een gesproken intro gevoegd voor wat meer context. Hierin wordt uitgelegd dat het nummer op het gelijknamige album met koor en blaasband is opgenomen en dat ze die niet mee op tour kunnen nemen. De versie die volgt is een heel waardevolle toevoeging aan het eerder uitgebrachte Pink Floyd oeuvre, daar de band hier 18 minuten lang op het scherpst van de snede staat te musiceren en een verbluffende alternatieve versie van de suite die Atom Heart Mother is ten beste geeft. Het daarop volgende Nothing, Part 14 is een vroege versie van wat later Echoes zou gaan worden. Ook erg aardig om dat eens te horen.

Je blijft na beluistering van Cre/ation The Early Years 1967-1972 echter wel achter met een twijfelend gevoel. Het materiaal is – op een onbeduidende radiocommercial voor Ummagumma na – absoluut het beluisteren waard en van hoge kwaliteit. Maar het is in veel gevallen ook nét te bekend en het doet afvragen of er op die 27 schijfjes die de The Early Years 1967-1972 box bevat nu niet iets meer interessants te vinden was. Maar dan weer niet genoeg om meteen bijna €500,- uit de portemonnee te trekken om dat zelf uit te gaan vinden. De drie sterren waardering moeten derhalve worden opgevat als **** voor de muziek en ** voor de niet geheel overtuigende samenstelling.

Cre/ation The Early Years 1967-1972

cd1:

  1. Arnold Layne
  2. See Emily Play
  3. Matilda Mother (2010 Remix)
  4. Jugband Blues (2010 Remix)
  5. Paintbox
  6. Flaming (BBC Radio Session, 25 September 1967)
  7. In the Beechwoods (2010 Mix)
  8. Point Me at the Sky
  9. Careful with That Axe, Eugene (single ‘B’ Side version)
  10. Embryo (from Harvest Records sampler ‘Picnic’)
  11. US Radio ad for Ummagumma
  12. Grantchester Meadows (BBC Radio Session, 12 May 1969)
  13. Cymbaline (BBC Radio Session, 12 May 1969)
  14. Interstellar Overdrive (Live, Paradiso, Amsterdam, August 1969)
  15. Green Is the Colour (BBC Radio Session, 12 May 1969)
  16. Careful with That Axe, Eugene (BBC Radio Session, 12 May 1969)

cd2:

  1. On the Highway (Zabriskie Point remix)
  2. Auto Scene Version 2 (Zabriskie Point remix)
  3. The Riot Scene (Zabriskie Point remix)
  4. Looking at Map (Zabriskie Point remix)
  5. Take Off (Zabriskie Point remix)
  6. Embryo (Alternative Version) (BBC Radio Session, 16 July 1970)
  7. Atom Heart Mother (Live Montreux, 21 Nov 1970) (Band only)
  8. Nothing, Part 14
  9. Childhood’s End (2016 remix)
  10. Free Four (2016 remix)
  11. Stay (2016 remix)