Peppers laten het in Keulen donderen
Door op 05 augustus 2011

Band: Red Hot Chili Peppers
Album_title: I'm With You
Genre: Rock
Label: Warner Music

De motor begint zo zoetjes aan weer te draaien en eind deze maand moet de wereld er klaar voor zijn. De terugkeer van Red Hot Chili Peppers.

Vijf jaar zijn er inmiddels verstreken sinds de release van de dubbel-cd Stadium Arcadium. In die vijf jaar begon de band een beetje tegen een burn-out aan te raken door het vele touren en verloren ze ook de geluidsbepalende gitarist John Frusciante voor een tweede maal. Was dat in de jaren ’90 nog omdat Frusciante zichzelf ten gronde richtte met allerhande genotsmiddelen, was het nu omdat hij vond dat de band te groot gegroeid was. Het jarenlang optreden in de grootste stadions kon hem niet langer meer bekoren. Zijn plek is ingenomen door gitarist Josh Klinghoffer. ‘In goed overleg’  zoals dat standaard in persberichten van uiteenvallende bands gaat, maar in dit geval heeft het er alle schijn van dat het ook daadwerkelijk zo is. Klinghoffer begeleidde de Peppers al instrumentaal tijdens de wereldtournee van 2007 en heeft ook op diverse solo-albums van John Frusciante meegespeeld.

Hoe dan ook, op 29 augustus verschijnt eindelijk een nieuw album van het combo, I’m With You. Net als vrijwel alle voorgaande succesalbums (BloodSugarSexMagik, One Hot Minute, Californication, By The Way en Stadium Arcadium) geproduceerd door Rick Rubin. De eerste single van dat album, The Adventures Of Rain Dance Maggie, laat een geluid horen dat direct in de lijn ligt van de laatste twee albums. Minder funky, meer mellow rock. De koebel in het bandgeluid is nieuw.

Dinsdag 30 augustus om 21.00 uur kunnen de fans van de band terecht in een zevental Pathé bioscopen. Daar zal live via satellietverbinding een concert worden uitgezonden dat de band op dat moment geeft in Keulen ter promotie van het album. Het zal volgens de band de eerste en enige keer zijn dat ze het volledige I’m With You album van begin tot eind live zullen spelen. Kaarten voor Red Hot Chili Peppers LIVE: I’m With You kosten 12,50 euro. Meer informatie over welke bioscopen de show uitzenden vind je op de Pathé website.

Later dit jaar zal de band beginnen aan een tournee, die naar verwachting in de zomer van 2012 zal uitmonden in grootschalige openluchtoptredens. Grappig detail is dat toen in 1995 de band voor de eerste maal zonder gitarist John Frusciante ons land aandeed, dat op 16 oktober in Ahoy was. Nu heeft Frusciante de band voor een tweede keer verlaten en is hun eerste Nederlandse show na zijn vertrek eveneens op 16 oktober, wederom in Ahoy. Deze déjà vu is inmiddels dik uitverkocht.