Patti Smith – Banga
Door op 27 juni 2012

Artiest: Patti Smith
Album_title: Banga
Genre: Rock
Release_date: 06/19/2012
Label: Columbia
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3099398
Banga Patti Smith
4
4

Het is alweer 5 jaar geleden dat het coveralbum Twelve uitkwam, alweer 8 jaar dat er een album met eigen songs onder de titel Trampin’ verscheen. Het werd dus weer bar tijd voor een nieuw Patti Smith album.

Elk Patti Smith album is er een om naar uit te kijken. Sinds haar fenomenale debuut Horses uit 1975 maakte ze in totaal maar 11 albums, maar allen maakten een onuitwisbare indruk. Haar band is daar een onwaarschijnlijk belangrijke schakel in geweest. Gitarist Lenny Kaye, drummer Jay Dee Daugherty en bassist Tony Shanahan (sinds 1996 vast in de band) en eerder pianist Richard Sohl (die op veel te jonge leeftijd van 37 aan een hartoverval overleed), gitarist Ivan Kral (1975 -79) en toch zeker ook los-vaste gitarist Tom Verlaine (Television) maakten Patti Smith tot de ware heldin die ze heden ten dage is. De live optredens van de band blijven immer een emotionele en indrukwekkende aangelegenheid.

Met nieuwe album Banga voegt Smith een enerverende collectie songs aan haar indrukwekkende oeuvre toe. Zowel in inspirerende muzikale ideeën als in de ronduit fascinerende teksten die Smith geschreven heeft. Gelijk met het muzikaal rijke Amerigo, verhalend over de reis in 1479 van Ameriga Vaspucci naar de Nieuwe Wereld en het daarop volgende, aan Japan en de vernietigende aardbeving en tsunami van vorig jaar opgedragen Fuji-san, wordt een indrukwekkende toon ingezet. Alleen dat gitaarwerk van Verlaine in die tweede song is al om van te watertanden. De toon wordt vervolgens sterk doorgezet met songs die weliswaar in muzikale opvatting verschillen maar niet in sfeer en emotie. De erg mooie titeltrack, het lekker aanstekelijke April Fool, This Is The Girl (een herinnering aan Amy Winehouse) het prachtige Mosaic en het al even zo mooie Maria (opgedragen aan actrice Maria Schneider) klinken als vintage en zeer sterk Smith werk. Het is vervolgens het uitgesponnen Constantine’s Dream wat het absolute klapstuk van het album is. Briljant opgebouwd ontvouwt zich een prachtig verhaal over de ontdekking van de aarde en wat we met deze doen. Met Christopher Columbus en St.Francis of Assisi als inspiratie vraagt ze zichzelf af wat de waarde van het leven en kunst is. Bijgestaan door de Italiaanse band Casa del Vento en haar eigen band is dit een van de meest indrukwekkende songs die Smith ooit opnamen. Het van Neil Young geleende After The Goldrush sluit thematisch perfect op deze compositie aan. Juist de kinderstemmen versterken dat gevoel.

Vernoemd naar de trouwe hond waar Pontius Pilatus zijn hersenspinsels op losliet, is Banga een enerverende, muzikale trip die lang na beluistering nog heel veel stof tot nadenken geeft. Normaliter de albums die er echt toe doen!

Tracklisting Banga:

 1. Amerigo
 2. Fuji-san
 3. April Fool
 4. This Is the Girl
 5. Banga
 6. Maria
 7. Tarkovsky (The Second Stop Is Jupiter)
 8. Mosaic
 9. Nine
 10. Seneca
 11. Constantine’s Dream
 12. After the Gold Rush