Palio Superspeed Donkey – A Funny Sunrise
Door op 12 januari 2015

Band: Palio SuperSpeed Donkey
Album_title: A Funny Sunrise
Genre: rock, garagerock, garagepop
Release_date: 01/23/2015
Label: TopNotch
Rating: Vier sterren (4)
A Funny Sunrise Palio SuperSpeed Donkey
4
4

Palio Superspeed Donkey. Vier snotapen uit Amsterdam die in 2011 met hun eerste demo Wateramp, die ze op YouTube zetten, de aandacht van zowel muziekliefhebbers als reclamemakers weten te krijgen. De britpopachtige garagepopliedjes van de veertienjarige scholieren worden al snel vergeleken met die van Arctic Monkeys, evenals de attitude van leadzanger Sam Vermeulen met die van Alex Turner. Een telecommunicatiebedrijf gebruikt het springerige That’s What I’m Not in hun televisiereclame en Mr. Dickhead wordt een bescheiden hitje. Een minuut in DWDD volgt, net als optredens op onder meer Into The Great Wide Open, Noorderslag en Paaspop.

En toen? Toen moest er toch eens een keer een ‘echt’ debuutalbum komen. Maar hoe zou dat moeten klinken? De jongens zullen de kritiek dat ze wel erg op Alex Turner en co leken zeker ter harte hebben genomen toen ze met Michel Schoots (Urban Dance Squad) de studio in togen. Schoots produceerde tevens het debuutalbum van indiehipsters en labelgenoten Mozes And The Firstborn in 2013, een band waar Palio weer “heel erg fan” van is. Het cirkeltje is rond.

Anderhalf jaar lang schreef Palio Superspeed Donkey aan nieuwe liedjes en werd er ‘nagedacht over de sound’. Dat is te horen. A Funny Sunrise bevat geen snelle springerige liedjes, het tempo is teruggeschroefd en het hele album is, anders dan Wateramp, een toegankelijk, coherent geheel met potentiële meezingers. Neem Magomoth. I really fucked up this time / and now I’m still a virgin. Zo flauw, maar o zo vertederend. Wat verwacht je van jongens die nog steeds heerlijk tiener zijn? Tel daar het nog immer zo ‘Britse accent’ (Jeremy & Max, I Care) van Vermeulen bij op en je hebt een van de leukste Nederlandse bands in hands.

Single Obi One werd al eerder – met bijbehorende video – gelanceerd en is een sterke openingstrack. Kixin en Complicated zijn lekker grungy en de wanhoopsbede Better Days één van de betere nummers van de plaat. Liedjesschrijver en leadgitarist Willem Smit weet hoe een oorwurm geschreven moet worden en de muzikaliteit van de jongens, die terecht zo vroeg werd erkend, lijkt gestaag te zijn gegroeid. Ondanks of juist dankzij de vele ‘lalala’s en nanana’s’ beklijven de liedjes enorm. Zucht, laat deze jongens altijd zo schattig blijven.

Tracklisting A Funny Sunrise:

 1. Obi One
 2. Kixin
 3. Better Days
 4. Cat
 5. Head Back
 6. Aye
 7. Jeremy & Max
 8. Magomoth
 9. You Should’ve Been There
 10. Complicated
 11. I Care
 12. Ruby On A Boat

Livedata:

 • Donderdag 12 maart: Hedon, Zwolle
 • Vrijdag 13 maart: Bitterzoet, Amsterdam
 • Zaterdag 14 maart: Rotown, Rotterdam
 • Zaterdag 4 april: TamboerPop, Hoogeveen