Normil Hawaiians – What’s Going On?
Door op 05 juli 2019

Band: Normil Hawaiians
Album_title: What's Going On?
Genre: postpunk
Label: Upset The Rhythm
Release_date_reissue: 06/28/2019
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3900983
What's Going On? Normil Hawaiians
3
3

What’s Going On? van Normil Hawaiians is eigenlijk totaal niet terug te leiden naar het heden. Niet vreemd als je nagaat dat dit een vergeten experimentele postpunk plaat is uit 1983. En dat hoor je absoluut terug. Niet zozeer een gemakkelijk album, maar wel een die gedoemd was om ten onder te gaan. Nadat het label Illuminated Records de opnames had afgerond, en het resultaat klaar was om gereleaset te worden, kwam naar buiten dat het label dreigde om te vallen vanwege financiële tekortkomingen. Hierdoor was het onmogelijk om aan de promotionele verplichtingen te voldoen, en de band werd opgescheept met iets meer dan een handvol platen, ongeveer 250 stuks aan exemplaren. Platenzaken waren bekend met de ondergang van Illuminated Records, en toonden wantrouwig gedrag naar de band. Met als gevolg dat What’s Going On? niet in de winkels terug te vinden was. Upset The Rhythm is in bezit gekomen van de mastertapes en besluit on ruim 35 jaar later de band een herkansing te gunnen. Met het nodige aan bonusmateriaal wordt de speellengte van een kleine drie kwartier opgerekt tot ruim zeventig minuten.

Normil Hawaiians wisselde regelmatig van bezetting. De enige constante factor is zanger en gitarist Guy Smith. Rond het opnameproces van de plaat was het een komen en gaan van bassisten. Wel bleven gitarist Simon Marchant, drummer Noel Blanden en Mark Tyler op synthesizer toen stabiel aanwezig. Wat hebben we dan de afgelopen 35 jaar gemist? What’s Going On? opent de plaat met het minimale Quiet Village, waar bezwerende woordloze klanken een onheilspellend vervolg aankondigen. Martin plaatst zichzelf direct terug in de postpunk van begin jaren tachtig. Dromerige geluidsgolven die bestuurd worden door de strakke monotone drum van en uitmonden in hysterisch gitaarspel. Alleen al om deze track is het prettig om met de band kennis te maken. De leegte, maar ook de onzekerheid van het Thatcher tijdperk komt hierin volledig tot bloei.

Toch wil het allemaal niet volledig tot ontwikkeling komen. De dwarsheid van de band staat hierin centraal. Een anarchistische bloemlezing waarbij er bewust flink gehakt wordt in de songs om maar te provoceren. Korte passages worden afgewisseld met langdradige vreemde geluidscollages. Wat enigszins nog doorgaat voor een track wil net teveel de avant-garde kant opgaan zoals het gesproken Louise Michel, welke ondersteund wordt door ongecontroleerd metaalslagwerk. Baanbrekend is het ook niet te noemen, daarvoor smeden bands als Public Image Ltd. en Wire al de bouwstenen. Nee, echt veel heb je hieraan niet gemist.

Van het bonusmateriaal weet de als single verschenen Outpost wel te overtuigen. Een prachtige donkere wave klaagzang waar de instrumentatie er een aangenaam zwart randje omheen weet te leggen. De bas stuwt het op het juiste moment nog extra op, om de aarzelende drums het vakkundig af te laten maken. Ook Oggere, waar weer die bas een prominente rol vervult mag er wezen. De live opnames van de afgelopen jaren waarmee afgesloten worden, laten wel een groei horen. Als het materiaal opnieuw onder handen wordt genomen door de kernleden, zou het waarschijnlijk verbazen met soepele lopende songstructuren. De spoken words van Louise Michel krijgen met de verbitterende voordracht meer daadkracht. Ook de meer rockende versie van Big Lies komt meer tot zijn recht. Feit is wel dat dit een mooie ontwikkeling is. De belangstelling naar oud werk van postpunk bands is blijkbaar erg groot. Dan liggen er in Nederland talrijke platen klaar die een kans verdienen om opnieuw openbaar gebracht te worden. Al is het alleen maar om het publiek kennis te laten maken met Nasmak, De Div of The Tapes.

Tracklisting What’s Going On?

 1. Quiet Village
 2. Martin
 3. Slaves
 4. Louise Michel
 5. Ignorance Is Strength
 6. Big Lies
 7. South Atlantic
 8. Going Down
 9. Market Place
 10. Free Tibet
 11. Outpost [Unreleased Single, A Side, Feb 1983]
 12. Quiet Village [Unreleased Single, B Side, Feb 1983]
 13. Oggere [Album Out-Take]
 14. Fog [Eddie Waring mix] [Album Out-Take]
 15. Alice [Album Out-Take]
 16. Louise Michel [Live at DOK, Edinburgh, Aug 2017]
 17. Big Lies [Live at Cafe OTO, London, April 2016]