Nordic Giants – A Seance Of Dark Delusions
Door op 04 juni 2015

Band: Nordic Giants
Album_title: A Seance Of Dark Delusions
Genre: Rock, prog
Release_date: 04/20/2015
Label: Madfish
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3394402
A Seance Of Dark Delusions Nordic Giants
3.5
3.5

Een nieuwe, passende aanwinst voor het label KScope (Anathema, Steven Wilson, Pineapple Thief) is Nordic Giants: het Britse postrockduo bestaande uit de heren Loki en Rôka, dat sinds 2010 werk uitbracht in eigen beheer.

A Séance of Dark Delusions is hun debuutalbum en bestaat uit twee eerdere EP’s en een aantal extra nummers. Ook omvat het werk een tegenwoordig steeds gebruikelijker wordende dvd én is het album voorzien van prachtig artwork.

Nordic Giants staat inmiddels bekend als een indrukwekkende liveband die de toeschouwer overrompelt met visueel geweld, fraaie, weelderige kostuums en een sterke performance en podiumshow ter ondersteuning van hun eigenzinnige muziek. Als je naar dit album luistert, kun je je voorstellen dat een concert van Nordig Giants een geweldige ervaring moet zijn. Zet de dvd op en je ziet het bewijs; dat kan live alleen nog maar beter zijn.

A Séance of Dark Delusions is een bij vlagen behoorlijk melancholisch werk, boordevol prachtige instrumentale stukken met een soms stevige elektronische omlijsting. Het album bevat vocale gastbijdragen van o.a. Saturday Sun, Nadine Wild Palmer, Freyja en Beth Cannon. Deze zangpartijen maken het album erg veelzijdig, maar doorbreken ook de trance waarin je terecht zult komen bij het beluisteren van de instrumentele stukken. Het is alsof je een ruimtereis maakt en ongekende wonderen aanschouwt, maar toch even moet bijtanken op de planeet aarde. Dat is prettig, maar vormt ook een onderbreking van je droomwereld en een confrontatie met je eigen menselijkheid. Zeker wanneer er voice-overs te horen zijn; soms kunnen deze een nummer in eerste instantie wel naar een hoger niveau tillen (zoals in Evolve or Perish), maar ze leiden ook af van de kern van de muziek.

Rapture (zie de onderstaande video) wordt naar het lijkt naar voren gebracht als ’singlewaardig’, maar is in feite een vrij recht-toe-recht-aan track met daarin een stuk minder gevoel, zelfs met de toevoeging van Beth Cannons verleidelijke stem. Alleen in Illuminate lijkt de band de perfecte balans te hebben gevonden tussen het instrumentale en het vocale. De zang sluimert hierin als een vage herinnering om de melodie heen. Echt prachtig.

Er wordt afgesloten met een wederom sterke instrumentale track: A Thousand Lost Dreams. Het is een sfeervol nummer vol emotie, met een prachtig subtiel intermezzo en daarna een fijne opbouw en climax. Pure postrock.

A Séance of Dark Delusions is een sterk debuutalbum dat nog wel mist aan richting en cohesie; er wordt te veel gewild. Nordic Giants is echter nog maar net begonnen en er volgt ongetwijfeld veel meer moois.

Tracklisting A Seance of Dark Delusions:

CD:

 1. Elysian Skies
 2. Evolve or Perish
 3. Rapture (ft. Beth Cannon)
 4. Give Flight To The Imagination (ft. Freyja)
 5. Dissolve (ft. Saturday Sun)
 6. Illuminate
 7. Futures Dark (ft. Nadine Wild-Palmer)
 8. Black Folds
 9. A Thousand Lost Dreams

DVD:

 1. Seance Documentary /Spirit (Live in Brighton)
 2. The Last Breath (Trough A Lens Darkly)
 3. Year Zero (A Thousand Lost Dreams) / Shine (ft. Cate Ferris)