Nieuw album, tournee en mogelijk Pinkpop show AC/DC
Door op 08 oktober 2014

Band: AC/DC
Album_title: Rock Or Bust
Genre: hardrock
Label: Sony

Eerder dit jaar zag de toekomst van AC/DC er niet bepaald florissant uit. Oprichter, bandleider en belangrijkste songschrijver Malcolm Young moest om medische redenen de band verlaten (onlangs werd dementie door de familie als reden opgegeven) en staken verhalen over het eind van de band de kop op. Net voor Malcolm moest afhaken had hij met zijn beroemde broer Angus de demo’s voor het nieuwe album afgerond. De band besloot toch het album op te nemen in de reeds geboekte studio’s in Vancouver. Neef Stevie Young werd van stal gehaald als nieuwe slaggitarist en samen met producer Brendan O’Brien legde men elf nummers vast.

Hoewel zanger Brian Johnson het album Man Down wilde noemen, koos men voor het minder dramatische Rock Or Bust. Op 2 december ligt het eerste AC/DC album zonder Malcolm, in de winkelschappen en online stores. De eerste single heet Play Ball en kun je hieronder beluisteren. Het nummer is een typische, aanstekelijke AC/DC stamper waarop de band al decennia lang patent heeft. De primeur ging naar een Amerikaans TV programma over honkbal want de muziek en titel lenen zich bij uitstek voor sportarena’s. De kassa zal de komende jaren flink rinkelen voor het Australisch-Britse gezelschap want in tal van stadions en arena’s zal dit nummer een vaste plek in het repertoire krijgen.

Een blik op de elf liedjes op Rock Or Bust leert dat het woord ‘rock’ maar liefst in vier titels voorkomt. Wat dat betreft is er dus niet veranderd. AC/DC vond lang geleden een gouden formule en houdt zich daar strikt aan vast in termen van muziek en tekst. Geef ze eens ongelijk want AC/DC verkoopt met gemak meer albums dan gevestigde namen als U2, Bruce Springsteen of Rolling Stones.

Door de leeftijd van de muzikanten zit een jarenlange wereldtournee als voor Black Ice er niet meer in. Brian Johnson meldde dat de band graag 40 concerten wil doen ter ere van het 40 jarig bestaan van de band (inmiddels 41 jaar). De vraag naar de band is wereldwijd zo groot dat er vast en zeker meer dan 40 optredens komen. De eerste show die uitlekte vindt eind mei plaats in een groot stadion in Parijs. In Engeland wordt de band genoemd als headliner voor Glastonbury en in Nederland zou Pinkpop de band graag bovenaan het programma toevoegen. Eerdaags worden de bevestigingen verwacht. De geruchten dat Rock Or Bust het laatste studioalbum van de legendarische band is, zijn hardnekkig en met het wegvallen van Malcolm Young vrijwel een zekerheid. De Rock Or Bust wereldtournee zal dus naar alle waarschijnlijk het laatste kunstje zijn voor een welverdiend pensioen.

Written in Music Nieuwsbrief