Naomi Punk – Yellow
Door op 12 augustus 2017

Artiest: Naomi Punk
Album_title: Yellow
Genre: Alternative, Rock
Release_date: 08/11/2017
Label: Captured Tracks
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3695906
Yellow Naomi Punk
3.5
3.5

Het trio Naomi Punk liet al 3 albums lang op eigenzinnige wijze een mix horen tussen lo-fi garagerock, noise en postpunk met 90’s invloeden. Dat eigenzinnige tintje kwam vooral doordat de band dikwijls drassig klonk, moerassig of waterig als je wilt. Alsof de te kleine, galmende kelder waarin ze uiteraard stonden te spelen (je bent obscuur of je bent het niet!) lekkage had en de waterschade invloed had op hun instrumenten. Zo klinkt Naomi Punk…

Met Yellow zijn ze terug en wel voor 75 minuten lang. Dat laat veel ruimte voor wilde uitspattingen, geëxperimenteer en variatie. Misschien juist daarom noemde de band zich tijdens de opnamesessies tijdelijk “The Scorpions”, en keek zo als groep buiten de platgereden paden en buiten de “standaard” die Naomi Punk doorgaans kenmerkte. Experiment horen we gelijk al bij de 2 openers van het album genaamd Introduction I en Introduction II: basgitaar (terwijl die op het album verder niet voor komt), ambient synths en field recordings van auto’s en pratende mensen. Maar wanneer ga je de grens over van een leuk en verrassend begin naar onnavolgbaar gepruts? Tussen track 1 tot en met 5 staan namelijk 2 echte liedjes, waarop invloeden van stoicijnse postpunk en tegendraadse Beefheart-gitaren langskomen. De rest is min of meer experiment. Tot op dat punt zit er dus vooral geen “flow” in het album en dat wekt frustraties op. Frustraties waar de band zelf waarschijnlijk de meeste lol om heeft. Daarom is het niet vreemd dat ze goeie bekenden zij van punkers Parquet Courts, die ook graag het geduld van zijn publiek op de proef stelt. Gelukkig komt die flow en eenheid er vanaf Chapter II wel, waar hakkende drums en monotone gitaargrooves domineren. Dat zo kenmerkende “lekkage-geluid” is ook weer terug. Zo kunnen we dus op een flink handje tracks weer genieten van de eigenzinnige Naomi Punk sound. Helaas gaat het alsnog niet altijd goed; wat te denken van Tiger Pipe, dat vooral gedomineerd wordt door zoemende bijen of My Shadow dat opeens een 80’s synthpop instrumentaaltje laat horen. Nogmaals, soms mogen we als luisteraar niet van Yellow genieten….Er is tot die tijd genoeg te genieten, maar echt consistent wordt de sfeer pas vanaf Motorcade waar rollende drums, Swans-achtige gitaargrooves, (pan?)fluit en chaotisch rommelige samples 1 geheel vormen.  Die monotone sfeer houdt heerlijk tot het eind van het album aan, waar de field recordings en samples het geheel net genoeg vervreemding meegeven om het speciaal te houden. Heerlijk!  Afsluiter Scorpion Theme laat vervolgens met onguur sijpelende regenklanken de essentie van Naomi Punk goed horen.

Zo maken de heren het ons als luisteraar niet makkelijk. Dat hoeft ook niet natuurlijk, noiserock- en punkbands die op het randje schuren van ongemak, experimenteerdrift en energieke uitspattingen zijn doorgaans het interessantst. Toch voert Naomi Punk het hier soms erg ver door, waardoor de irritatiegrens dikwijls bereikt wordt.  Gedeeltes van het album voelen als los zand en kennen geen flow, waardoor de neigingen om tracks te skippen wel groter is. Gelukkig blijft er genoeg over o van te genieten. Het resultaat is evengoed gewaagd en totaal eigenzinnig. Daar kun je Naomi Punk wel een schouderklopje voor geven.

Tracklisting Yellow:

 1. Introduction I
 2. Introduction II
 3. Chernobyl Carrot
 4. Cookie
 5. Cardboard
 6. Thru the Trees 
 7. Chapter II
 8. Tiger Pipe
 9. My Shadow
 10. Gotham Brake
 11. The Sound of Music
 12. Scorpion Demo
 13. Perfect
 14. On Mi Mind
 15. Scorpion Glue
 16. Matroska
 17. Yellow Cone Hat
 18. Carniceria
 19. Motorcade
 20. Chains
 21. Taurus
 22. 70 Cents
 23. Journey to the Top
 24. Cookie II 
 25. Scorpion Theme

Written in Music Nieuwsbrief