Monomyth – Further
Door op 12 oktober 2014

Band: Monomyth
Album_title: Further
Genre: spacerock, krautrock, ambient, psychedelische rock, psychedelic rock
Release_date: 09/19/2014
Label: Suburban Records
Rating: Vier sterren (4)
Further Monomyth
4
4

Weer versierd met prachtig artwork van kunstenaar Maarten Donders verschijnt nu de tweede aflevering in het sprookje van Monomyth. Further is de opvolger van het titelloze debuut van de Nederlandse psychrockers, dat krap een jaar geleden verscheen. De psychedelische rockers kregen het weer voor elkaar: drie kwartier lang Trippen met een hoofdletter ‘T’.

Monomyth bestaat onder andere uit leden van 35007 (space/ambient) en Gomer Pyle (stoner), als men die bands kent snapt men hoe de band aan het huidige geluid komt. Wie ook nog weet dat Monomyth vernoemd is naar de monomyth-theorie – of hero’s journey – van Joseph Campbell, ziet alle puzzelstukjes op z’n plaats vallen. Campbell zette een schematische weergave van een avontuur neer. Monomyth probeert zijn theorie om te zetten naar instrumentale muziek.

Al op de geweldige debuutplaat horen we stoner- space- en krautrockinvloeden en die zijn ook op Further onverminderd aanwezig. De eerste plaat werd terecht met open armen ontvangen door zowel critici als de rest van muziekminnend Nederland. Ook buiten de landsgrenzen groeit de fanschare. Die kan alleen maar groter worden. Dankzij de oneindige herhaling en meeslepende gitaarriffs van Monomyth hoeft er geen ander verdovend spul aan te pas komen. Vooral opener Ark-M en afsluiter 6EQUJ5 (bestaande uit de drie delen Undocking, 123AU Corridor en Emergence) brengen je ver weg. Denk Pink Floyd, Hawkwind en Can.

Denk verder aan niets, sluit de ogen en luister naar de muziek. Tip: door een koptelefoon.

Tracklisting Further:

 1. Ark-M
 2. Spheres
 3. Collision
 4. 6EQUJ5

Livedata:

 • Donderdag 23 oktober: Vera, Groningen
 • Vrijdag 24 oktober: Supermarkt, Den Haag
 • Zaterdag 1 november: Grenswerk, Venlo
 • Donderdag 6 november: Luxor Live, Arnhem
 • Vrijdag 21 november: Burgerweeshuis, Deventer (met Shaking Godspeed)
 • Donderdag 6 december: ’t Beest, Goes
 • Vrijdag 19 december: Flux, Zaandam
 • Zondag 18 januari: Patronaat, Haarlem
 • Donderdag 12 februari: Gebr. De Nobel, Leiden (met Candybar Planet)