Menace Beach – Lemon Memory
Door op 18 januari 2017

Band: Menace Beach
Album_title: Lemon Memory
Genre: Alternative, Rock
Release_date: 01/20/2017
Label: Memphis Industries
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3590002
Lemon Memory Menace Beach
3.5
3.5

De uit Leeds afkomstige band Menace Beach tapt uit een bekend klinkend vaatje, namelijk dat van de dreampop, psychedelica en noiserock. Aan de basis staan Ryan Needham en Liza Violet, die samen de liedjes schrijven en om en om de vocalen voor rekening nemen, of samen. Om de band te completeren schakelen ze hulp in van diverse vrienden en kennissen uit Leeds. In die stad ontstaat zo langzaamaan een klein kringetje met dat soort bands, waaronder ook TRAAMS en Hookworms. Niet toevallig hebben ze hun vorige album Ratworld laten produceren door MJ van….jawel, Hookworms. Dat album, klonk springerig, energiek en vooral lawaaiig . Voor je het wist was je alweer bij het laatste liedje. Erg origineel klinkt inmiddels al lang niet meer, maar met de aanstekelijke uitwerking is niets mis.

Waar op de voorganger vocalen van Needham domineerden heeft op Lemon Memory juist Violet meer de overhand. Dit album klinkt soms bedachtzamer en meer dromerig. Hoewel de vocale dominantie van Violet misschien niet de hoofdoorzaak is van de grotere hang naar dreampop, natuurlijk zitten de liedjes haar als gegoten en krijgt haar prachtige stem nu mooi de ruimte. Gitaarherrie en een felle ritmesectie horen we gelukkig nog genoeg, maar het is alsof er expres op de handrem gespeeld wordt. Vaak pakt dat goed uit, maar juist bij de felle uitbarstingen had het net dat tikje meer noisey gemogen. Juist die ingetogen momenten hadden dan nog wat meer impact gekregen. Nu klinkt het geheel soms wat vlak.

Gelukkig is er met de uitwerking verder niets mis. Zo horen we op Lemon Memory een gezellige mix van noise, aanstekelijke refreintjes, psychedelische uitspattingen en dromerige vocalen. Door zijn korte lengte en fijne, ongedwongen sfeer is het bovendien een album geworden om vaak naar terug te keren. Lekker voor tussendoor, of om even helemaal uit je bol te gaan op momenten dat je een energieboost nodig hebt. Menace Beach is typisch zo’n band om lekker hard aan te knallen. Dan kun je daar nog zo veel woorden aan wijden, maar je moet het gewoon horen…

Tracklisting Lemon Memory:

  1. Give Blood
  2. Maybe We’ll Drown
  3. Sentimental
  4. Lemon Memory
  5. Can’t Get a Haircut
  6. Darlatoid
  7. Suck It Out
  8. Owl
  9. Watch Me Boil
  10. Hexbreaker II