Matthew Ryan – Hustle Up Starlings
Door op 11 december 2017

Artiest: Matthew Ryan
Album_title: Hustle Up Starlings
Genre: poprock, singersongwriter rootspop
Release_date: 11/24/2017
Label: Blue Rose
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3769116
Hustle Up Starlings Matthew Ryan
4
4

“Don’t die, don’t dissapear”, schreeuwt Matthew Ryan je toe in de vlammende openingssong, (I Just Died) Like An Aviator). Een waarschuwing voor de valkuilen van het alles verterende succes in de rock’n roll scène, hij ondervond het aan de lijve als hij in de tweede helft van de jaren negentig ingehaald wordt als grote belofte met zijn voortreffelijke singer-songwriterswerk.

May Day vormde het startpunt van en indrukwekkende reeks langspelers waarop Ryan met rauwe, grofkorrelige voordracht de schaduwzijde van de menselijke ziel exploreert in sprankelend rockende altcountry die teruggrijpt naar The Replacements terwijl ook de invloed van Springsteen doorklinkt.

In het titelnummer wordt niet zonder weemoed teruggekeken naar de periode in de vroege jaren negentig. Ryan ontdekte meer dan de liefde voor muziek in de platenzaak. De uitwaaierende gitaartjes die je hoort zijn weerom afkomstig van  Brian Fallon en producer Doug Lancio (John Hiatt). Fallon tekent de soundpatronen uit zodat Ryan zich volledig op de teksten kan focussen en dat levert schitterend verhalend songwerk op.

Battle Born, een akoestische folkrocker legt de vinger op de wonde over de haat liefde relatie van het bejubelde idool met onverzadigbare fans.“And the crowds they called so loud for hollow clowns.” Zijn oude compagnon Brian Bequette zet simpele maar bijzonder efficiënte bastexturen uit waarop prachtige songs als Close Your Eyes en Bastard ontkiemen.

Maybe I’ll Disappear is een fijne pianoballade, met Bequette aan het klavier ontrolt een mistroostig verhaal over een gebroken relatie. Eveneens ontroerend is All I Wanted waarin cello en viool de akoestische gitaar vergezellen. Melodieus galmende gitaartjes in Summer Never Ends vormen een bijzonder fraaie ontknoping van een intrigerend muzikaal verhaal. Drie jaar na het voortreffelijke Boxers komt Matthew Ryan andermaal aanzetten met een puike verzameling songs die je telkens opnieuw wil beluisteren.

Tracklisting Hustle Up Starlings:

  1. (I Just Died) Like An Aviator
  2. Battle Born
  3. Hustle Up Starlings
  4. Close Your Eyes
  5. Maybe’ll Disappear
  6. It’s A Delicate Waltz
  7. Run Rabbit Run
  8. Bastard
  9. All I Wanted
  10. Summer Never Ends