Madrugada – The Nightly Disease (deluxe edition)
Door op 29 mei 2011

180g
4LP
Klaphoes
Virgin (via )
Band: Madrugada
Album_title: The Nightly Disease
Genre: Rock, Alternative
Label: Virgin
Release_date_reissue: 05/29/2011
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2925407
The Nightly Disease Madrugada
4.5
4.5

Het tweede album The Nightly Disease van Noorse alternative rockers Madrugada bleek in 2001 een al net zo fijne ervaring als hun debuutalbum Industrial Silence van twee jaar daarvoor. Het album is nu in een dubbelversie uit met een extra CD vol spannend bonusmateriaal.

Met The Nightly Disease maakten de mannen van Madrugada een behoorlijk ander album als het debuut. Alle songs hadden een donkere sfeer en inslag die behoorlijk afweek van de lichtere toon van de voorganger. Het indrukwekkende bandgeluid had daarnaast in de fraai poëtische teksten een fascinerend extra. Al snel bleken songs als Black Mambo, Deadend Mind, het opzwepende Nightly Disease Pmt.2 en het slepende Sister ware live klassiekers. Opvallend aan dit tweede Madrugada album was de volgroeide, geniale samenwerking tussen zanger Sivert Høyem en, de in 2007 overleden, gitarist Robert Buras. Het duo voelde elkaar naadloos aan en maakte van elke song op dit album een enerverende trip. Met bassist Frode Jacobson en drummer Jon Lauvland Pettersen hadden de mannen een ultiem strak en dragende basis.

The Nightly Disease, lekker vet geproduceerd door de Amerikaanse topproducer John Agnello (Somic Youth, The Hold Steady, Kurt Vile), bleek een doorslaand succes voor de band. Niet alleen begon de band in thuisland Noorwegen en de aangrenzende Scandinavische landen zalen uit te verkopen. Ook de rest van Europa en zelfs, het voor Europese band maar moeilijke te veroveren, Amerika liepen warm voor de energieke band. Uit eigen ervaring weet ik dat de band live vaak nog imponerender klonk als het album al deed.

De deluxe edition van The Nightly Disease kent een CD met het originele album in een geremasterde 2011 editie en een CD met niet eerder uitgebrachte songs en EP tracks die nog maar slecht verkrijgbaar zijn. De fraaie dubbelverpakking is vergelijkbaar met die van de deluxe editie van het debuut, met een lekker dik boekje erbij. De vinylversie van het album is een prachtige, in dikke klaphoes gestoken, 4 platen tellende editie. Met alle tracks en extra tracks die het deluxe CD editie van het album die ook heeft. Een vinylversie die zeer tot de verbeelding spreekt.

Tracklisting The Nightly Disease (deluxe edition):

Disc 1

 1. Black Mambo
 2. Step Into This Room and Dance for Me
 3. Nightly Disease Part II
 4. Lucy One
 5. Hands up – I Love You
 6. A Deadend Mind
 7. The Frontman
 8. We are Go
 9. Into Heartbeats
 10. Sister
 11. Two Black Bones
 12. Only When You’re Gone
 13. Nightly Disease Part I
 14. Big Sleep
 15. Run Away With Me

Disc 2

 1. City Blues
 2. Lost Gospel
 3. California
 4. Ice – 9 (2011 Digital Remaster)
 5. Ready To Carry You (2011 Digital Remaster)
 6. View From A Hilltop (2011 Digital Remaster)
 7. Fast Blues for Little V (2011 Digital Remaster)
 8. 4-Track Country Songs Part I (2011 Digital Remaste
 9. 4-Track Country Songs Part II (2011 Digital Remast
 10. I’M Sorry (2011 Digital Remaster)
 11. Thrasher
 12. Come On Home To Me
 13. Local Norma Jean
 14. Stop the Beats
 15. Nightclub (Hands up – I Love You)
 16. If I Only Had My Guitar
 17. Lord, Why Have You You Left Me?
 18. Departure #6
 19. Lift Me (Demo)