Lynyrd Skynyrd – Live in Atlantic City
Door op 17 september 2018

Band: Lynyrd Skynyrd
Album_title: Live in Atlantic City
Genre: southern rock
Release_date: 09/21/2018
Label: EarMusic
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3798966
Live in Atlantic City Lynyrd Skynyrd
3.5
3.5

Eerder dit jaar kondigde Lynyrd Skynyrd haar afscheidstournee aan. Na bijna vijftig jaar houden de southern rockers het voor gezien. De band is in de Verenigde Staten nog altijd populair terwijl hun grootste hits (inmiddels evergreens) Sweet Home Alabama, Workin for MCA en Free Bird nog stammen uit de periode voor het vliegtuigongeluk (oktober 1977). Hoe blijft die band relevant? Het antwoord komt van het nieuwe livealbum Live In Atlantic City.

Lynyrd Skynyrd speelt tijdens hun concerten namelijk geregeld samen met populaire, hedendaagse artiesten uit diverse genres. Zo speelden ze in Atlantic City voor deze opname twee nummers met Bo Bice, een beroemdheid uit de American Idol TV-show, drie nummers met 3 Doors Down (waaronder Kryptonite van 3 Doors Down) en twee nummers met Hank Williams Jr.

Hoewel de enigszins logge uitvoeringen op dit album allemaal in orde zijn, halen ze het bij lange niet bij die op de liveklassieker One More From The Road uit 1976. Dat is op zich niet zo gek want van de swing die de originele band had is weinig meer over. Uit die periode is alleen gitarist Gary Rossington nog over. De overige leden van de klassieke line-ups zijn allemaal dood na het recente overlijden van gitarist Ed King. De aanwezigheid van Ricky Medlocke die ook al deel uitmaakte van de band begin jaren zeventig maakt natuurlijk wel wat goed. Zanger Johnny Van Zant zingt best aardig en is erg enthousiast, maar zijn stem geeft toch een ander accent dan dat van zijn verongelukte broer Ronnie. Dat hoor je bijvoorbeeld goed bij Saturday Night Special dat net dat bijzondere sfeertje mist. De samenwerkingsverbanden zijn soms wel vermakelijk, zo swingt That Smell als een tiet en op Call Me The Breeze horen we zoveel instrumenten dat bijna big band muziek wordt. Vanzelfsprekend wordt de set afgesloten met Sweet Home Alabama en Free Bird waarop de gitaristen traditioneel nog even los mogen gaan. Eigenlijk kent iedereen wel een paar nummers van Lynyrd Skynyrd, waardoor elk concert van die band ontaardt in een feestje. Zo te horen was het een vrolijke boel daar in Atlantic City. Misschien toch wel jammer dat de band al vijftien jaar niet meer in Nederland te zien is geweest.

Er verschijnt ook een DVD en BluRay van deze show en daarop is te zien dat band en publiek zich na al die jaren nog steeds kostelijk vermaken en dat Medlocke ondanks zijn gevorderde leeftijd nog steeds een podiumbeest is. Het zou best kunnen dat dit de laatste originele release van de band is. Een feestelijk afscheid van een band die jarenlang het muzikale gezicht van de zuidelijke staten van de USA was.

Tracklisting Live in Atlantic City:

 1. Workin’ For MCA
 2. Red White And Blue (Love It Or Leave)
 3. Gimme Three Steps
 4. The Real Thing (feat. Bo Bice)
 5. Gimme Back My Bullets (feat. Bo Bice)
 6. Down South Jukin’ (feat. Hank Williams Jr.)
 7. Born To Boogie (feat. Hank Williams Jr.)
 8. That Smell (feat. 3 Doors Down)
 9. Kryptonite (feat. 3 Doors Down)
 10. Saturday Night Special (feat. 3 Doors Down)
 11. Call Me The Breeze
 12. Sweet Home Alabama
 13. Free Bird