Lou Reed overleden
Door op 27 oktober 2013

Artiest: Lou Reed

In New York is afgelopen nacht de legendarische Lou Reed overleden. Hij is 71 jaar geworden. Hij onderging in mei een levertransplantatie. Of dat iets met zijn dood te maken heeft, is nog onduidelijk. De 71-jarige Reed was samen met John Cale het gezicht van de legendarische band The Velvet Underground en had een zeer indrukwekkende solo carrière.

Lou Reed wordt op 2 maart 1942 geboren als Lewis Allan Reed in Brooklyn, New York en groeit op in Freeport, Long Island. Na een studie journalistiek, film en creatief schrijven, gaat Reed in 1964 als liedjesschrijver aan de slag voor platenfirma Pickwick Records in New York City. Daar ontmoet hij John Cale, met wie hij niet veel later, op initiatief van popartkunstenaar Andy Warhol, The Velvet Underground formeert. De samenwerking met zangeres Nico, op aandringen van Warhol, resulteert in het album The Velvet Underground & Nico en wordt alom gezien als een meesterwerk en een van de meest revolutioniare, invloedrijke albums ooit.

In 1970 stapt Reed uit de band en wordt een jaar later getekend door RCA Records. Met leden van de progrockband Yes neemt hij zijn titelloze solodebuut op, vooral bestaande uit liedjes die The Velvet Underground niet opgenomen had. In december 1972 verschijnt Transformer, een album wat hij samen met David Bowie en (de in 1993 overleden) gitarist Mick Ronson heeft gemaakt. Het zeer succesvolle conceptalbum Berlin, in 1973 bevestigd zijn nieuw herpakken reputatie. Daarna blijven de albums komen, albums die verrassen en invloedrijk blijven.

Met New York vindt  Lou Reed zich in 1989 opnieuw uit en het album blijkt een nieuwe mijlpaal voor vele nieuwe inspirerende jaren. Ook het samen met oud maatje John Cale gemaakte Songs For Drella (1990), een ode aan hun leermeester Andy Warhol is een groot succes. Reed blijft muziek maken en optreden en maakt met Metallica twee jaar geleden nog het opvallende album Lulu. De levertransplantatie van mei maakte hem groter en sterker zo zei hij zelf…. Afgelopen nacht stierf een van de allergrootste en meest invloedrijke helden uit de popmuziek. Hij laat een zeer indrukwekkend oeuvre achter.