Lee Bains III & The Glory Fires – Dereconstructed
Door op 26 mei 2014

Band: Lee Bains III & The Glory Fires
Album_title: Dereconstructed
Genre: Rock, Roots, Soul
Release_date: 05/27/2014
Label: Sub Pop
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3312557
Dereconstructed Lee Bains III & The Glory Fires
4
4

De uit Alabama afkomstige Lee Bains III en zijn band spelen een combinatie van gierende southern rock en rauwe soul. Op debuutalbum There Is a Bomb in Gilead van 2 jaar terug had de band zich een warme Muscle Shoals-sound aangemeten, terwijl ze onderwijl toch rauw klonken.

Van jongs muzikaal sterk beïnvloed door de kerk (de titel van het eerste album verwijst in tekst naar het oude testament) heeft tot gevolg dat er een sterke gospelinvloed in hun muziek is terug te vinden. Thuis hadden juist ook albums van The Allman Brothers en Lynyrd Skynyrd een prominente plek in de kast. In interviews liet Lee Bains III echter doorschemeren dat concerten van bandjes in de omgeving zijn jeugd sterk beïnvloedde, dus ook het geluid van de band. Deze bands combineerden vaak de rauwe energie van garagepunk met het geluid van southern rock.

Dat garagepunk-geluid wordt luid en duidelijk toegepast op dit nieuwe album. Na ook al een aantal demo’s met hem te hebben opgenomen, gaat de band opnieuw in zee met producer Tim Kerr (ex-Big Boys). Deze Texaanse punker produceerde onder andere albums van bands op het Estrus label, dat zich specialiseert in rauwe garagepunk en surfrock. Ook produceerde hij albums van The Dexateens, waar Bains ook nog even in mee heeft gespeeld.  Voor het geluid van dit album heeft het tot gevolg dat de band aan alle kanten rammelt, er veel gespeeld wordt met feedback op de gitaren en dat zowel de versterkers als de opname zelf hevig kraken.

Dit geluid kan in eerste instantie afschrikken, maar luister vooral voorbij de krakerige herrie. Je hoeft alleen maar naar de stem van Lee Bains III te luisteren om te horen dat de soul nog steeds in de muziek zit. Een orgel en een koortje zorgen af en toe voor dat duidelijke gospelsfeertje, gierende gitaren zorgen er bovendien voor dat de southern rock liefhebber zich ook helemaal thuis voelt.

Het is misschien even doorbijten. De liefhebber van overstuurde garagepunk zal zich misschien geen raad weten met southern rock en soul, terwijl de liefhebber van southern- zal schrikken van het gepiep en gekraak. Met een beetje geluk ontdek je een klein pareltje, dat al het goede van beide werelden verenigd.

Tracklisting Dereconstructed:

  1. The Company Man
  2. Dereconstructed
  3. Burnpiles Swimming Holes
  4. The Kudzu and the Concrete
  5. The Weeds Downtown
  6. What’s Good and Gone
  7. We Dare Defend Our Rights
  8. Flags!
  9. Mississippi Bottomland
  10. Dirt Track