Laatste album en tour van Scorpions
Door op 25 januari 2010

Band: Scorpions
Genre: hardrock

De band die decennialang het internationale gezicht van de Duitse hardrockscene was brengt in maart 2010 haar laatste album (Sting In The Tail) uit en gaat dan voor de laatste maal op wereldtournee. “We have reached the end of the road,” zeggen gitarist en oprichter Rudolf Schenker en zanger Klaus Meine die er beiden vanaf de start in 1965 bij waren.

Scorpions debuteerde in 1972 met Lonesome Crow waarop Rudolfs piepjonge Michael Schenker als sologitarist schitterde. Het talent van Michael Schenker bleef niet onopgemerkt en al rap werd het talent door het Engelse UFO uit Hanover weggeplukt. Uli Jon Roth werd aangetrokken als sologitarist en met hem maakte Scorpions een rits albums die baanbrekend waren op gitaargebied zoals In Trance, Virgin Killer en de prachtige livedubbelaar Tokyo Tapes. Bands als Iron Maiden, Metallica, Def Leppard, Accept en Dokken zeggen allemaal sterk beïnvloed te zijn door de albums uit deze periode van de Scorpions. Joe Satriani zei eens dat geen enkele gitarist het wah-wah pedaalwerk beter beheerst dan Uli Roth.

Na muzikale meningsverschillen tussen Meine en Schenker enerzijds en Roth anderzijds, pakte Roth eind jaren zeventig zijn biezen en werd Matthias Jabs als vervanger aangesteld. Met hem bewerkstelligde Scorpions in de jaren tachtig hun internationale doorbraak en verkochten wereldwijd miljoenen exemplaren van Blackout, Love At First Sting en Crazy World. Ook in ons land scoorden ze hits met Still Loving You en Winds of Change. Op vrijwel alle grote evenementen in de jaren tachtig en negentig waren ze van de partij: het US festival, Moscow Music & Peace festival, Monsters of Rock en natuurlijk het Rogers Waters concert na de val van de muur.

De voorbije vijftien jaar verloor de band flink aan impact en relevantie en zag trouwe leden als bassist Francis Buchholz en drummer Herman Rarebell vertrekken. De kern van Schenker, Meine en Jabs bleef echter dertig jaar intact. Nu de heren de zestig zijn gepasseerd, houden ze de eer aan zichzelf en willen ze nog eenmaal hun energieke liveshow presenteren voordat ze een karikatuur van zichzelf worden.

Written in Music Nieuwsbrief