Kingfisher Sky – Arms Of Morpheus
Door op 29 september 2014

Kingfisher Sky is wars van muzikale trends en hypes. Dat is al zo als drummer Ivar de Graaf in 2001 de succesvolle band Within Temptation verlaat op het moment dat deze definitief doorbreekt met het (derde) album Mother Earth uit 2000. Samen met zijn partner, de klassiek geschoolde zangeres Judith Rijnveld, werkt De Graaf vervolgens in alle rust aan nieuwe nummers. Hun uitgangspunt is muziek creëren die niet aan een specifieke stijl of genre gebonden is en die vooral niet wordt beïnvloed door externe partijen als een platenmaatschappij of management.

Het resultaat van Ivars en Judith’s muzikale soul searching is de overrompelende debuut-album Hallway Of Dreams uit 2007 die Kingfisher Sky onder de noemer ‘progressive myth-rock’ in één klap op de kaart zet. Hallway Of Dreams wordt een jaar later ook in een aantal Europese landen, in de V.S. en zelfs in Japan uitgebracht. Op het tweede album Skin Of The Earth uit 2010 bouwt de band zijn eigen herkenbare muzikale stijl verder uit. Celliste Maaike Peterse is dan inmiddels als vast bandlid toegetreden en blijkt op alle fronten een meer dan waardevolle aanvulling.

Na een aantal bandwisselingen verschijnt in het najaar van 2014 album nummer drie: Arms of Morpheus. De DIY-mentaliteit van de band blijkt opnieuw vruchten af te werpen. Een uiterst succesvolle crowdfunding zorgt er namelijk voor dat de band geheel financieel onafhankelijk zijn nieuwe album op kan nemen (mix en mastering in de Split Second Sound door Jochem Jacobs [ex-Textures]). Op dit majestueuze album valt alles op zijn plaats: de bandbezetting (met maar liefst zeven bandleden), thema & songteksten, instrumenten, opvallende aquarellen als artwork en de muziek zelf.

Arms of Morpheus is het meest veelzijdige album tot nu toe. Invloeden uit de pop- en wereldmuziek (Ierse folk en Oosterse invloeden) worden vermengd met klassieke muziek en progressieve rock. Mede door het gebruik van piano, mandoline, tin whistle, Ierse Bouzouki, draailier en strijkinstrumenten heeft Kingfisher Sky een even uniek als herkenbaar eigen geluid. Gastbijdragen zijn er van onder meer Kristoffer Gildenlow (o.a. Pain of Salvation) en Valerio Recenti (My Propane).

Arms of Morpheus voert als songtekstueel thema slaap, coma, hypnose, slapeloosheid – maar ook (des)illusies, mythen, liefde, zielepijn en dood. Een korte beschrijving per nummer:

 • Hypnos: de macht van hypnose in verkeerde handen.
 • At Least You Tried: hoe iemand een toegestoken hand weigert terwijl zijn leven een chaos is.
 • King Of Thieves: iemand waant zich koning van de wereld maar in werkelijkheid is hij koning van dieven.
 • Open Eyes: obsessie die omslaat in ijskoude moord.
 • Insomnia: geïnspireerd door de gelijknamige film – hoe slapeloosheid je gek kan maken.
 • I’m Not Alone: een wanhopige vrouw die alles doet om maar niet alleen te hoeven zijn.
 • Strength Of The Endless: gebaseerd op de Sandman-verhalen van Neil Gaiman: Morpheus die zijn geliefde die hem bedriegt  naar de hel verbant.
 • Heather: de factor tijd beschadigt een vriendschap tussen een jongen en een meisje onherstelbaar.
 • Morrigan: de Ierse mythe van de Morrigan, een entiteit die zowel raaf als wolf kan zijn.
 • Mercy on this Wounded Heart: de mythe van Orpheus die van Hades zijn geliefde uit Tartaros mocht halen op voorwaarde dat hij niet zou omkijken. Orpheus deed dat tóch en verloor de liefde van zijn leven.
 • Maddy: opgedragen aan Marina Schaefer, de oprichtster van onze fanclub Sempre Fedele die onlangs totaal onverwacht overleed op jonge leeftijd.