Katatonia – Sanctitude
Door op 08 april 2015

Band: Katatonia
Album_title: Sanctitude
Genre: Rock, doom, metal
Release_date: 03/27/2015
Label: Kscope
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3386091
Sanctitude Katatonia
3
3

Katatonia bracht in 2013 het album Dethroned and Uncrowned uit: een akoestische versie van hun album Dead End Kings uit 2012. En nu is er Sanctitude: een live-album waarop vertolkingen zijn te horen van de semi-akoestische versies van Dethroned and Uncrowned én ander werk uit hun oeuvre.

Sanctitude is het resultaat van de tournee van vorig jaar. De Zweedse band deed toen onder de noemer Unplugged & Reworked een aantal zorgvuldig gekozen locaties in Europa aan (o.a. in Nederland, zie recensie). Samen met Bruce Soord (Pineapple Thief), de man die bovendien het album heeft gemixt en gemasterd, hulde de band het vasteland in melancholische sferen om uiteindelijk het geheel in stijl af te sluiten in het sfeervolle Union Chapel in Londen. Daar werden de film- en geluidsopnames gemaakt die op deze cd en dvd zijn te horen en zien.

Sanctitude ademt een intieme, donkere sfeer, zoals we die gewend zijn van de integere band. Gehuld in kaarslicht, rustig zittend en met precisie spelend en zingend laat Katatonia horen dat zij helemaal thuis is in het (semi-)akoestische. Het sluit aan bij de rustigere, kalmere koers die de band in de afgelopen jaren is gaan varen.

Naast Bruce Soord is ook zangeres Silje Wergeland van de Nederlandse band The Gathering te horen, al is het maar tijdens één nummer: The One You Are Looking For Is Not Here. Het is wel een pareltje en een perfecte afsluiter van het optreden.

Anders Nyström (gitarist) zegt het volgende over Sanctitude: “Als band zochten we naar onbevaren wateren. We begonnen behoedzaam aan deze reis, maar wisten precies wat we wilden: een geweldige ervaring. Toen we terugkeerden naar de haven wisten we dat we een uniek project hadden afgeleverd waar we uiteindelijk allemaal veel van hebben geleerd en dat ons als band heeft versterkt en verrijkt.”

Sanctitude is mooi vormgegeven en bevat dus niet alleen een cd, maar ook een dvd (overigens is er ook een dubbel-LP verkrijgbaar). Hierop staat het volledige concert evenals een uitgebreide documentaire over de totstandkoming van het album dat erg poëtisch, authentiek en sfeervol is.

Toch is Sanctitude echt een album voor de fans, daarbij ook de documentaire in ogenschouw nemende. Katatonia heeft namelijk heel veel fans die hun nieuw gekozen weg bejubelen. Het is echter af en toe moeilijk om door het soms bijna kabbelende concert heen te prikken. Je mist dan de hoge golven en het slechte weer tijdens deze zeereis, want wat mij betreft zijn die echt nodig om de ervaring geweldig en avontuurlijk te maken. Dat neemt niet weg dat Sanctitude zeker drie sterren waard is, al is het alleen maar vanwege de geweldige sfeer en de ingetogenheid en het vakmanschap van de band.

CD:

 1. In the White
 2. Ambitions
 3. Teargas
 4. Gone
 5. A Darkness Coming
 6. One Year From Now
 7. The Racing Heart
 8. Tonight’s Music
 9. Sleeper
 10. Undo You
 11. Lethean
 12. Day
 13. Idle Blood
 14. Unfurl
 15. Omerta
 16. Evidence
 17. The One You Are Looking For Is Not Here

DVD:

 1. Het volledige concert
 2. Documentaire over de tournee, met vragen van fans