Joss Stone – LP1
Door op 21 juli 2011

Artiest: Joss Stone
Album_title: LP1
Genre: Soul/Pop
Release_date: 07/21/2011
Label: Stoned Records/Surfdog
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2952523
LP1 Joss Stone
3.5
3.5

Smokey Robinson noemt Joss Stone ook wel ‘Aretha Joplin’, een mooie en eervolle verwijzing naar de zangeressen Aretha Franklin en Janis Joplin. Voor haar nieuwe album LP1 kreeg de succesvolle, 24-jarige zangeres voor het eerst volledige creatieve vrijheid en dat pakt uitstekend uit. Na het veelzijdige soulalbum Colour Me Free! uit 2009, waarop veel gastmuzikanten te horen waren (Jeff Beck, Sheila E., Raphael Saadiq, NAS, David Sanborn, Jamie Hartman), kiest Joss nu bewust voor een andere aanpak. Samen met producer, tekstschrijver en gitarist Dave Stewart laat ze op LP1 veel meer haar ‘Joplin’-kant horen.

Het (concept)album, uitgebracht op haar eigen, nieuwe Stone’d Records label, in samenwerking met Surfdog is in slechts zes dagen! opgenomen in de Blackbird Studio in Nashville, Tennessee. De in veertig minuten verpakte tien pure, soms hartverscheurende songs overtuigen grotendeels en tonen aan dat de talenten van Joss ook in deze andere rol goed tot zijn recht komen. Vanaf de krachtige start met Newborn en vooral het gedreven Karma, grijpt het album je bij de strot.  De absolute hoogtepunten van het album zijn het prachtige, meeslepende Last One To Know en het emotionele Boat Yard, het enige nummer op LP1 dat ze volledig zelf schreef. Daarnaast vallen ook het ingetogen, fraaie Landlord, het soulvolle Don’t Start Lying To Me Now en de eerste single Somehow, dat nog het dichts bij haar oudere werk staat, in positieve zin op. De wat vlakke en beduidend minder spannende nummers Drive All Night en Cry Myself To Sleep, dat aan het einde nog een redelijke opleving kent, tasten de balans op het album enigszins aan maar als geheel genomen zijn er dan al genoeg punten gescoord om daar niet al te lang bij stil te staan.

‘Take good care of me’, zingt Joss Stone in het korte slotlied.  Onder de ´vaderlijke´ vleugels van Dave Stewart komt dat meer dan goed. We kijken dan ook reikhalzend uit naar het eerste album van de groep Superheavy, de door Rolling Stones-zanger Mick Jagger opgerichte nieuwe superband met Joss Stone, Dave Stewart, reggae-zanger Damian Marley en componist AR Rahman (o.a. bekend van de soundtrack Slumdog Millionaire).

Tracklisting LP1:

  1. Newborn
  2. Karma
  3. Don’t Start Lying To Me Now
  4. Last One To Know
  5. Drive All Night
  6. Cry Myself To Sleep
  7. Somehow
  8. Landlord
  9. Boat Yard
  10. Take Good Care