Japanese Voyeurs – Yolk
Door op 22 september 2011

Band: Japanese Voyeurs
Album_title: Yolk
Genre: Grunge / Rock
Release_date: 09/12/2011
Label: Spinefarm Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2994297
Yolk Japanese Voyeurs
4.5
4.5

De revival van de grunge is begonnen. Japanese Voyeurs is een band uit Londen die bestaat uit 3 jonge gasten en een bijzonder leuk meisje. Naar eigen zeggen maken ze een mix tussen Nirvana, P.J. Harvey en Kyuss en dan zitten ze er helemaal niet naast. Tel er nog Alice In Chains, Daisy Chainsaw en Melvins bij op en het rijtje is compleet. Yolk is een veel te goed debuut album en sinds begin jaren 90 heb ik niet meer zo genoten van vieze, gruizige gitaren en een heerlijke stem.

You’re So Cool zet gelijk de toon. Een hele vette rollende riff en het kirrende stem geluid van Romily Alice. Ze varieert van lief en speels naar rauw als Brody Dalle. Een uniek een waanzinnig goede stem. Maar You’re So Cool is vooral een verdomd goeie song. Dumb is zowaar nog beter door de licht gestoorde zanglijn en het super pakkende refrein.

Smother Me speelt mooi met loodzware riffs en subtiele tussenstukken. Hierin gaat de band richting alternatieve metal en aan het eind versmelt het met Get Hole, ook een behoorlijk heavy track. Op Feed komt J. Mascis (Dinosaur Jr.) om de hoek kijken die de backing vocalen voor zijn rekening neemt.

Double Cheese had een klassieker geworden in de jaren 90, een hit. Super pakkend couplet, blijft gegarandeerd in je hoofd zitten

Heart Is A Fist is een hele mooie gedragen song volgestopt met strijkers arrangementen (beetje Smashing Pumpkins achtig) en de eindsprint Blush is bikkelhard en eindigt met veel noise.

Japanes Voyeurs gooit invloeden uit grunge, metal en alternative op een hoop, voegt er niets nieuws aan toe, maar weet 13 klasse nummers af te leveren die gedragen worden door Romily Alice en van een ongekende frisheid zijn. Met stip in mijn jaarlijstje!

Tracklist York:

 1. You’re So Cool
 2. Dumb
 3. Cry Baby
 4. Smother Me
 5. Get Hole
 6. Feed
 7. Milk Teeth
 8. Double Cheese
 9. X-Ray Ted
 10. That Love Sound
 11. Heart Is A Fist
 12. Blush
 13. Stupid Snake (Hidden Track)

Written in Music Nieuwsbrief