Jack White – Lazaretto
Door op 05 juni 2014

Artiest: Jack White
Album_title: Lazaretto
Genre: Rock, blues, alternative, country
Release_date: 06/10/2014
Label: Third Man Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3311391
Lazaretto Jack White
3.5
3.5

Jack White vond inspiratie voor zijn tweede album Lazaretto grotendeels in verhaaltjes die hij schreef toen hij 19 was die hij terugvond op zolder. De openingszinnen in Just One Drink (“You drink water, I drink gasoline / One of us is happy, one of us is mean” / I love you, but honey why don’t you love me?”) en het afsluitende couplet in Entitlement (I guess nobody on earth is entitled / Not mothers, not children, not kings / Not a one single person on God’s golden shore / Is entitled to one single thing / We don’t deserve a single damn thing”) klinken opvallend direct en simpel, als typische teksten die een 19-jarige puber zou schrijven dus.

Muzikaal heeft meneer White net als op debuut Blunderbuss weer een voor hem typisch gemêleerd palet aan stijlen en instrumenten. Three Women is een ontzettend fijne opener waarin Jack – “Lordy lord, lordy lordy lord” – zich afvraagt waar zijn drie vrouwen toch uithangen. Zijn kwelling wordt ingekleurd met 70s toetspartijen, schurende gitaren, en pianogepingel. De piano is overigens op het hele album zeer prominent aanwezig. Lazaretto walst over de drie vrouwen heen met bliepjes, donker gitaarwerk en jankende violen.

Op countryballade Temporary Ground blijkt Jack een vrouw gevonden te hebben (ze zingt mee) en dan komen misschien wel de twee sterkste songs; Would You Fight For My Love? en de instrumentale hysterische herrieschopper High Ball Stepper. Die eerste klinkt zo bekend in de oren dat we ons afvragen waar we eenzelfde lied en opbouw eerder hebben gehoord.

The Black Bat Licorce en I Think I Found The Cuprit lijken nog het sterkst terug te grijpen naar de gouwe ouwe The White Stripes maar dan te gemaakt. Afsluiter Want And Able doet het ‘m ook niet meer. Lazaretto luistert aardig weg, maar Blunderbuss klonk als geheel toch stukken overtuigender.

* De vinylversie van Lazaretto is veruit te prefereren boven de CD. Uitgebracht op 180 grams vinyl met een dus veel betere geluidskwaliteit en twee extra songs die onder het label in het midden van het album verstopt zijn en af te spelen zijn op 78 en 45 toeren.

Tracklisting Lazaretto:

 1. Three Women
 2. Lazaretto
 3. Temporary Ground
 4. Would You Fight For My Love?
 5. High Ball Stepper
 6. Just One Drink
 7. Alone In My Home
 8. Entitlement
 9. The Black Bat Licorce
 10. I Think I Found The Culprit
 11. Want And Able