Jaarlijst Rock 2010
Door op 31 december 2010

Het rockjaar 2010 was er een met twee gezichten. Op de bühne was rock wereldwijd veruit het populairste genre met Bon Jovi, AC/DC en U2 als grootverdieners, bij de albumverkoop speelde rock een bijrol. Er viel het afgelopen jaar niet een echte verkoophit te noteren en er kwamen geen albums uit die in een decenniumlijst in de hoogste regionen zullen prijken. Toch viel er nog genoeg te genieten. Zo bracht het Engelse Anathema een album uit waar menig Pink Floyd fan warm van zal worden.

Voormalig Guns N’ Roses gitarist Slash kwam met zijn eerste soloplaat op de proppen en verbaasde vriend en vijand met de kwaliteit van het materiaal. Door gebruik te maken van zijn netwerk en een keur van zangers en zangeressen in te huren was er volop variatie en blijft zijn debuut er eentje die bij menigeen regelmatig in de cd speler is te vinden. De samenwerking van bluesgitarist Joe Bonamassa en oude rot Glenn Hughes (ex Deep Purple) leverde met Black Country Communion een plaat op die de jaren zeventig weer in volle glorie deed herleven. Ook Black Keys haalden opnieuw een topnotering. Het album Brothers was dan weliswaar niet van het topniveau van zijn voorganger maar nog steeds goed genoeg om de concurrentie voor te blijven en een doorbraak te bewerkstelligen.

Daniel Davies, het zoontje van Ray Davies (Kinks), bewees met Year Long Disaster dat rauwe rock nog altijd kan boeien en ook The Dead Weather is niet ten prooi gevallen aan het second album syndrome. Gitaarvirtuoos had een veelbewogen jaar en kwam met een van zijn beste soloplaten op de proppen. Grote verrassing van dit jaar is natuurlijk het debuut van het uit Perth, Australië afkomstige Tame Impala. Het broeierige, psychedelische Innerspeaker laat een band horen waar we de komende jaren alleen maar meer plezier van kunnen gaan ondervinden.

  1. Anathema – We’re Here Because We’re Here
  2. Slash – S/T
  3. Best Coast – Crazy For You
  4. Black Country Communion – Black Country
  5. Tame Impala – Innerspeaker
  6. Black Keys – Brothers
  7. Year Long Disaster – Black Magic: All Mysteries Revealed
  8. Blitzen Trapper – Destroyer of the Void
  9. Joe Satriani – Black Swans And Wormhole Wizards
  10. The Dead Weather – Sea Of Cowards