Hookworms – Pearl Mystic
Door op 11 maart 2013

Band: Hookworms
Album_title: Pearl Mystic
Genre: psychedelic rock
Release_date: 03/11/2013
Label: Gringo Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3186935
Pearl Mystic Hookworms
4
4

Het psychedelische rock album Pearl Mysic van Hookworms maakt indruk. De vijfmansformatie, dat oorspronkelijk uit het Britse Leeds komt, maakt mysterieuze tracks die meeslepend zijn. Met de ruim acht minuten durende openingstrack Away / Towards annonceert Hookworms waar deze band voor staat: een caleidoscoop in het kwadraat.

Dat psychedelische rock anno 2013 nog existeert, bewijst Hookworms met volle overtuiging. Pearl Mystic klinkt modern en blijft aantrekkelijk dankzij een ietwat kaleidoscopische (pracht van een woord) aanpak. De band speelt namelijk met een groot scala aan klankkleuren, waardoor het geheel meer diversiteit krijgt zowel melodisch als ritmisch.

Pearl Mystic zijn spirituele lyrics, dromerige samples en eindeloze echo’s. From And Function en In Our Time zijn eersteklas zwevers, maar worden op een gecontroleerde manier bespeeld. Dat is meteen ook de reden dat er op dit psychedelische album geen moment van extase te bekennen valt.

Toch is Pearl Mystic een imponerend album, mede dankzij het feit dat vrijwel alle tracks de luisteraar voortdurend nieuwsgierig blijft houden. Noem Pearl Mystic in literatuurtermen dé digitale pageturner. De volledige tracklist trekt zich namelijk als een reeks magneten aan elkaar; er is geen moment op het album aanwezig dat de luisteraar enig idee heeft wanneer Pearl Mystic eindigt.

Of Pearl Mystic in de jaren zestig nog gedraaid had kunnen worden? Geen twijfel over mogelijk. Hookworms is in die zin tijdloos in zijn soort te noemen. Een eigenaardige bandnaam, maar who cares? Pearl Mystic is een album dat zich kwalitatief onderscheidt van andere psychedelische rock; het experimenteert namelijk met extravagante samples en riffs, waardoor het naar de jaren zestig klinkende Hookworms tóch een vernieuwde indruk achterlaat.

Tracklisting Pearl Mystic:

  1. Away Towards
  2. From And Function
  3. i
  4. In Our Time
  5. Since We Had Changed
  6. Preservation
  7. ii
  8. What We Talk About
  9. iii